Americká armáda přebírá od ukrajinských radikálů ukradené dokumenty

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/03/5872-americka-armada-prebira-od-ukrajinskych-radikalu-ukradene-dokumenty.htm

Ukrajinští radikálové organizovaně prohledávají sídla bývalých vládních úředníků a předávají všechny dokumenty americké armádě, tvrdí přímý účastník těchto operací.

Informaci uvedl ruský občan, zadržený Federální bezpečnostní službou (FSB) krátce po návratu z Ukrajiny. Jednadvacetiletý Vladislav, říká, že strávil cca tři dny v řadách Pravého sektoru v Kyjevě po útěku prezidenta Viktora Janukovyče a zúčastnil se razií u jeho sesazených úředníků.

"Nacpou autobusy vojáky sebeobrany a jedou do vil poslanců na předměstí, do jejich bytů a vylomí dveře. Není to rabování ve smyslu kradení nábytku a věcí. Vezmou dokumenty a předají je speciálním lidem, kteří je kontrolují, " řekl v rozhovoru pro zpravodajství Russia-24.

Vladislav tvrdí, že viděl skupinu lidí, kterou nazývá americkou armádou, jak od radikálů některé dokumenty přebírala nebo kopírovala.

"Odpoledne 26. února přijela americká skupina dvěma Mercedesi. Vystoupili vojáci v amerických uniformách," vzpomíná.

Muž tvrdí, že se shromažďování materiálů od radikálních skupin účastnili i Němci, ale v určitém okamžiku své aktivity omezili.

Kromě dokumentů, kradli aktivisté Pravého sektoru v rabovaných domech i cennosti, ale kořist si neponechávali. Předávali ji určeným osobám, aby ji prodali. Takto získané peníze se měly použít k nákupu zbraní na černém trhu.

Ale v jiných oblastech nevyžadovali "kapitáni" radikálů tak přísnou disciplínu, řekl muž.

"Aby lidi nebláznili, dali jim kapitáni ve městě trochu volnosti. Řekli jim 'Běžte vyloupit nějaké obchody a autosalony, " vysvětlil. "Použití hrubého násilí nebylo na samotném Majdanu dovoleno, aby se jeho struktura nezhroutila.“

Vladislav říká, že přijel do Kyjeva 25.února, den poté, co se odehrály nejbrutálnější střety. Trénovaný jako bezpečnostní služba, přišel do ukrajinského hlavního města částečně za dobrodružstvím, částečně s nadějí na rabování.

Přinesl si sebou z Ruska neprůstřelnou vestu, zbraň a kompletní sadu ochranného vybavení. Po návratu do Ruska jej to samé vybavení přivedlo do potíží, protože policii připadal podezřelý.

Aktivisti Pravého sektoru ho podezřívali, protože byl Rus. Podstoupil test na detektoru lži, aby dokázal, že není „ruským sniperem“ – členem tajné jednotky ruských speciálních sil, kterou účastníci Majdanu obviňovali ze střelby na demonstranty, ale jejíž existence nebyla nikdy prokázána. Nepřátelství nepominulo ani poté, co prošel testem, a tak se rozhodl Ukrajinu opustit.

Tvrdí, že na svůj krátký výlet do Kyjeva nedostal žádné peníze, ale v rozhovoru zmiňuje "cizí námezdní žoldáky“. Vzhledem k Vladislavově pochybné zkušenosti s Pravým sektorem není jasné, kdo ti lidé vlastně byli.

Článek byl publikován 3.3.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.