Mrtvý novinář nesl bílou vlajku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/05/585-mrtvy-novinar-nesl-bilou-vlajku.htm

Vladimír Stwora

20. dubna jsem zde referoval o vraždě kameramana agentury Associated Press Nazeha Darwazeha. Neuběhlo ani čtrnáct dnů a máme tady dalšího zavražděného novináře: Izraelci dnes v pásmu Gaza zastřelili britského televizního kameramana Jamese Millera. Okolnosti vraždy jsou téměř identické s těmi před čtrnácti dny.

Miller spolu se dvěma členy filmového (paní Shah a asistentem producenta Danielem Edge) byli v palestinském domě a filmovali izraelské vojáky, kteří se [Přilba a vlajka]v rámci ohlášených mírových snah právě chystali zbourat vedle stojící palestinský dům. Izraelská armáda pravidelně bourá domy Palestinců a tvrdí, že patří militantním Palestincům. Pochopitelně se tak děje bez soudu a nikdo to nikdy neověřuje.

Filmový štáb debatoval s přítomným palestinským tlumočníkem panem Abdullahem, zda je bezpečné dům opustit. Dohodli se na tom, že pan Miller a paní Shah vyjdou z domu zřetelně označeni za novináře a půjdou přímo k obrněným transportérům Izraelců. Bude to bezpečnější, než opustit dům zadem a snažit se proklouznout nepozorovaně kolem. Mohli by totiž být považováni za Palestince.

Všichni tři měli na sobě neprůstřelné vesty a modré přilby. Tlumočník pan Abdullah přesvědčil pana Millera, aby si vzal jeho přilbu. Bylo totiž na ni jasně žlutými písmeny napsáno TV. Oba Britové si navíc půjčili od majitele domu velkou bílou vlajku. Kameraman držel v ruce baterku a svítil na vlajku. Jak se blížili k transportérům, volali anglicky a arabsky, že jsou novináři. Těsně předtím v domě řvali izraelští vojáci na Palestince arabsky nadávky, takže museli rozumět.

Když byli asi tři metry od domu, začala na ně posádka obou transportérů pálit.

Jak pan Abdullah, tak i pan Zeyara odmítli tvrzení Izraelců, že se novináři dostali do křížové palby (obvyklá výmluva při každé vraždě).

Pan Abdullah a paní Shah stačili zalehnout k zemi. Pan Miller byl zasažen.

Tlumočníkovi se podařilo odplížit se zpátky do domu, odkud zavolal příbuzným, aby poslali sanitku. Ale sanitka nepřijela a příbuzní později vysvětlili, že ji Izraelci nepustili.

"Rozběhl jsem se k transportérům a volal o pomoc," řekl pan Abdullah. Konečně se otevřel poklop jednoho z transportérů a voják přikázal přinést zraněného novináře dovnitř. Dalších pětadvacet minut ležel zraněný Miller na zemi transportéru, aniž by mu někdo poskytl alespoň základní pomoc. Není jasné, zda toto neposkytnutí pomoci přispělo k jeho smrti.

Popis události nezávisle potvrdil i kameraman Associated Press Tamer Zeyara.

Pan Miller je dnes mrtev. Zavražděn židovským vojákem, který hrdinsky, z bezpečí opancéřovaného vozidla, střílel na neozbrojeného muže s přilbou TV, nesoucího bílou vlajku.

Pan Miller zanechal po sobě manželku a syna.

Nedávno vydalo vedení izraelské armády příkaz postupovat tvrdě proti zahraničním novinářům a mírovým aktivistům.

Zpracováno podle článku Dead Cameraman 'Carried White Flag', který byl uveřejněn na Independent 4. května.

Článek byl publikován 6.5.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.