Nejvyšší soud přisoudil Monsanto vítězství nad farmáři u patentů na GMO osivo a možnosti podávat žaloby

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/01/5809-nejvyssi-soud-prisoudil-monsanto-vitezstvi-nad-farmari-u-patentu-na-gmo-osivo-a-moznosti-podavat-zaloby.htm

Americký Nejvyšší soud podpořil biotechnologický kolos Monsanto a jeho patenty na geneticky vytvořená osiva a podpořil možnost této společnosti žalovat farmáře, jejichž pole byla z nedbalosti kontaminována materiálem Monsanto.

Nejvyšší soud nechal nedotčeným rozhodnutí federálního odvolacího soudu, který v r. 2011 zamítl žalobu Asociace organických pěstitelů osiv a obchodníků a více než 80 dalších navrhovatelů obviňujících Monsanto, kteří se snažili zpochybnit agresivní tvrzení této agrochemické společnosti ohledně patentů na geneticky upravená osiva. Tato žaloba měla také za cíl zamezit Monsanto žalovat kohokoliv, jehož pole bylo takovými osivy kontaminováno.

Skupina žalobců, jejíž součástí byli i mnozí jednotliví Američané a kanadští rodinní farmáři, nezávislé osivářské společnosti a zemědělské organizace, usilovala o preventivní ochranu před patenty Monsanto. Tento biotechnologický gigant podal přes 140 žalob na farmáře za to, že zaseli geneticky vytvořená osiva společnosti bez jejího svolení, zatímco dalších asi 700 případů vypořádal bez žaloby.

Žádný z navrhovatelů není zákazníkem Monsanto, ani nemá s touto společností jakoukoliv licenční dohodu. Tato skupina tvrdila, že geneticky upravené organismy (GMO) Monsanto nechtějí a že chtějí právní ochranu v případě, že se dostanou do nechtěného kontaktu s produkty této společnosti.

Rozhodnutí odvolacího soudu bylo založeno na údajném slibu Monsanto, že nebude žalovat farmáře, jejichž úroda – včetně kukuřice, sóji, bavlny, řepky a dalších – obsahuje stopy biotechnologických produktů společnosti.

V rozhodnutí z června 2013 americký Odvolací soud pro federální obvod Washington DC uvedl, že je nevyhnutelné, jak tvrdili farmáři, že ke kontaminaci produkty Monsanto dojde. Avšak také uvedl, že stěžovatelé nejsou v postavení, aby mohli zakazovat Monsanto žalovat je, pokud genetické znaky vyrobené touto společností skončí na jejich majetku, „protože Monsanto učinila závazné ujištění, že nebude podnikat 'právní kroky proti pěstitelům, jejichž úroda bude z nedbalosti obsahovat stopy biotechnologických genů Monsanto (protože, například, nějaké transgenetické semeno nebo pyl byl odvanut na půdu pěstitele)'.“

Zmínka o „stopách“ patentovaných genů Monsanto znamená, že farmy jsou zasaženy méně než 1%.

Žalující strana požádala Monsanto, aby se zaručila, že nebude podávat žaloby, ale tato společnost žádost odmítla a uvedla: „Bianco příslib nežalovat jakéhokoliv současného nebo budoucího člena stěžovatelských organizací by umožnil dopouštět se záměrného porušování práv prakticky všem.“

GMO osiva Monsanto jsou navržena tak, aby přežila vlastní všudypřítomný herbicid této společnosti, Roundup. Nedávno se začala zpochybňovat odolnost GMO osiv vůči nákazám, které způsobily, že někteří farmáři museli navýšit dávky tradičních pesticidů.

Monsanto se nikdy nezavázala, a nezaváže se, že nebude podávat žalobu, pokud se naše patentované osivo nebo jeho stopy naleznou na polích farmářů v důsledku bezděčných aktů,“ řekl Kyle McClain, hlavní soudní poradce Monsanto, podle Reuters.

Soudy nižších stupňů souhlasily, že mezi stranami nejsou žádné spory,“ dodal McClain, „a rozhodnutí Nejvyššího soudu nerevidovat případ tuto záležitost ukončuje.

Prezident Asociace organických pěstitelů osiv a obchodníků Jim Gerritsen vyjádřil rozčarování z toho, že Nejvyšší soud potvrdil předešlé rozhodnutí a odmítl se případem zabývat.

Nejvyšší soud nepochopil extrémní prekérní situaci, ve které se rodinní farmáři nachází,“ řekl Gerritsen, organický pěstitel osiva z Maine. „Odvolací soud souhlasil, že náš případ má opodstatnění. Nicméně… bezpečnostní záruky, které nařídil, nejsou dostatečné, aby ochránily naše farmy a naše rodiny.

Mimo pondělních zpráv a rozhodnutí odvolacího soudu proti nim stěžovatelé – z nichž jsou mnozí ne GMO farmáři a kteří tvoří přes 25% certifikovaných organických farmářů severní Ameriky – prohráli také případ u oblastního soudu.

Pokud si může Monsanto patentovat osiva pro finanční zisk, měli by být nuceni platit za kontaminování polí farmářů, a nikoliv jim být umožněno je žalovat,“ uvedl Dave Murphy, zakladatel a výkonný ředitel Food Democracy Now! v prohlášení. „Americkým farmářům byla opět upřena spravedlnost, zatímco je umožněno, aby vláda a zastrašování Monsanto na americkém venkově pokračovaly.

Monsanto prakticky prošla krádež světového semenářského dědictví a špatné zacházení s farmáři kvůli defektní povaze jejich patentované osivářské technologie,“ řekl Murphy. „To je odpornost historických rozměrů a nebude trpěna.

Jde o případ Asociace organických pěstitelů osiv a obchodníků a spol- versus společnost Monsanto a spol., případ Nejvyššího soudu č. 13-303.

Supreme Court hands Monsanto victory over farmers on GMO seed patents, ability to sue vyšel 13. ledna 2014 na serveru rt.com. Překlad v ceně 291 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 18.1.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.