Velký kšeft Saúdů s protitankovými raketami má možná pomoct syrským ozbrojencům

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/12/5782-velky-kseft-saudu-s-protitankovymi-raketami-ma-mozna-pomoct-syrskym-ozbrojencum.htm

Nikdo žádnou tankovou invazi do Saúdské Arábie v dohledné době neočekává, ale toto království právě objednalo obrovské množství amerických protitankových raket, nad čímž pozorovatelé sledující Saúdy kroutí hlavou a zamýšlí se, jestli tento obchod souvisí s podporou syrských ozbrojenců Riyadhem.

Tento navrhovaný zbrojní obchod, o kterém Pentagon informoval kongres počátkem prosince, poskytne Riyadhu více než 15,000 protitankových raket Raytheon za více než 1 miliardu dolarů. Podle Zprávy o vojenské rovnováze Mezinárodního institutu strategických studií dosáhly letošní zásoby Saúdské Arábie u protitankových raket něco přes 4,000 kusů. V minulých deseti letech informoval Pentagon kongres pouze o jednom takovém prodeji protitankových raket Saúdské Arábii – o obchodu z r. 2009, kdy bylo tomuto království zasláno zhruba 5,000 raket.

„Jde o velmi velký počet raket, včetně nejmodernější verze TOW (odpalované z výmetnice, opticky sledované, po drátě naváděné),“ řekl Jeffrey White, člen Washingtonského institutu pro středovýchodní politiku. „Problémem je: o jakou hrozbu jde?“

Vojenský střet s Iránem, nejbezprostřednější potenciální hrozba, které Riyadh čelí, by byl převážně námořním a leteckým střetem přes Perský záliv. Saúdská Arábie vedla během let řadu smrtících potyček s odbojáři v severním Jemenu, ale tyto skupiny mají jen pár vojenských vozidel.

A Irák, který představoval za dnů Saddama Husseina skutečnou hrozbu, je až příliš pohlcen svými vnitřními démony a důsledky války v Sýrii, aby uvažoval o takovém zahraničním dobrodružství.

Ale jeden Saúdský spojenec by protiraketové zbraně zoufale rád použil – syrští ozbrojenci. V minulosti Riyadh velmi rád vycházel vstříc: Již dříve nakoupil protitankové zbraně z Chorvatska a šoupnul je bojovníkům proti Assadovi, a nyní cvičí a vyzbrojuje syrské ozbrojence v Jordánsku. Charles Lister, v Londýně sídlící analytik specializující se na terorismus a odboj, řekl, že ozbrojenci dostali také až 100 čínských protitankových raket HJ-8, přes hranice s Jordánska – a skutečně, na mnoha videích je vidět, jak ozbrojenci používají tyto zbraně proti tankům Bashara al-Assada.

Zatímco většina protitankových zbraní ozbrojenců byla sebrána v Assadových zbrojních skladech, Lister rovněž věří, že islámským ozbrojenců na severu Sýrie bylo letos v létě poskytnuto několik desítek starých sovětských raket 9M113 Konkurs.

Saúdové nemohou poslat americké protitankové rakety ozbrojencům přímo – Washington má proti tomu přísné zákony. Příjemci amerických zbraní je nesmí předávat třetím stranám bez výslovného souhlasu americké vlády, který udělen nebyl.

Ale zatímco poslední americké protitankové zbraně nemusí do Aleppa dorazit v dohledné době, neznamená to, že tento obchod nijak nesouvisí se snahou Saúdů vyzbrojit syrské ozbrojence. Analytici říkají, že je možné, že Saúdové posílají své zásoby protitankových zbraní nakoupené jinde do Sýrie a nakupují americké rakety, kterými ty staré ve skladech nahradí.

„Mohu spekulovat, že při takto velké objednávce Saúdové vrhli své dosavadní zásoby směrem k opozici a nahrazují je novými zbraněmi,“ řekl Charles Freeman, bývalý americký velvyslanec v Saúdské Arábii.

Saudis´ Big Deal for Anti-tank Missiles May be Meant to Help Syrian Rebels vyšel 15. prosince 2013 na ICH. Překlad v ceně 209 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 19.12.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.