Evropská „bezpečnost potravin“ ve prospěch potravinářských konglomerátů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/12/5763-evropska-bezpecnost-potravin-ve-prospech-potravinarskych-konglomeratu.htm

Colin Todhunter

Podle internetové stránky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) to je úhelným kamenem vyhodnocování rizik EU ohledně bezpečnosti potravin a krmiv. Tato internetová stránka také uvádí, že EFSA poskytuje nezávislé vědecké rady a jasnou komunikaci u existujících a objevujících se rizik a že je to nezávislá evropská agentura financovaná z rozpočtu EU. Tento úřad působí nezávisle na Evropské komisi, Evropském parlamentu a členských státech EU.

Hezky znějící slova, ale více než polovina z 209 vědců sedících v různých orgánech tohoto úřadu má přímé nebo nepřímé vazby na průmysl, který mají údajně regulovat. Skutečně, podle nedávného nezávislého šetření provedeného Corporate Europe Observatory (CEO) a novinářem na volné noze Stéphane Horelem má téměř 60% expertů sedících v orgánech EFSA přímé nebo nepřímé napojení na průmysl, který má tento úřad regulovat.

Zpráva „Ubohé jídlo. Problém s nezávislostí Evropského úřadu pro bezpečnost potravin“ identifikuje hlavní díry v nezávislosti politiky EFSA a shledává, že nová pravidla EFSA pro hodnocení jejích expertů, zavedená v r. 2012 po několika skandálech kvůli střetu zájmů, situaci nijak nezlepšila (1).

Autoři varují, že tato situace vrhá vážné pochyby na důvěryhodnost vědeckých výstupů tohoto orgánu zodpovědného za bezpečnost potravin v EU, kdy tento úřad vydává doporučení a hodnotí rizika u klíčových záležitostí veřejného zdraví, jako jsou potravinová aditiva, balení, GMO, znečišťující látky a pesticidy.

Podle zmíněné zprávy nová pravidla EFSA pro hodnocení zájmů jejích expertů umožňují, aby desítkám expertů s řadou komerčních zájmů (konzultantskými kontrakty, financováním výzkumu atd.) bylo i nadále umožněné členství v orgánech EFSA, včetně většiny míst předsedů a místopředsedů.

Hlavní autor Stéphane Horel řekl:

„Jsme našimi zjištěními šokováni. Dokonce i bez ověřování nedeklarovaných zájmů je počet střetů zájmů v tomto úřadu velmi znepokojivý. Experti se střetem zájmů ovládají všechny orgány, vyjma jednoho. Zjistili jsme, že spousta střetů zájmů je v oblasti financování výzkumu a soukromých poradenských kontraktů, ale jisté pro vědce klíčové instituce (vědecké společnosti, časopisy) jsou cílem lobbistů z průmyslu také, a zdá se, že EFSA to ignoruje.“

Zpráva také ukazuje, že EFSA nedokázala náležitě zavést ani vlastní nová pravidla a že neexistuje žádny patrný rozdíl mezi orgány vytvořenými podle nové politiky a těmi, které používaly starou politiku.

Martin Pigeon, výzkumník a agitátor v CEO, řekl:

„Existují specifické případy, ohledně kterých byl tento úřad varován již před lety, což zůstává problémem… Doufáme, že tato zpráva otevře lidem oči ohledně nezbytnosti bránit integritu veřejného výzkumu před hrozbami pro veřejné zdraví, představovanými vlivem průmyslu.“

Další obavy

Bezprostředně po této zprávě nyní přichází zprávy, že Direktorát Evropské komise pro zdraví a spotřebitele (SANCO) zařadil ředitelku největší evropské potravinářské lobbistické skupiny FoodDrinkEurope na užší seznam kandidátů do řídícího orgánu EFSA (2).

Paní Beate Kettlitz pracuje na vedoucí pozici lobbistické skupiny, která zastupuje všechny hlavní evropské potravinářské korporace. Navíc je to již druhý rok po sobě, co se Komise pokusila jmenovat zástupce FoodDrinkEurope za člena vedení EFSA.

Před rokem jmenovala Evropská komise výkonnou ředitelku FoodDrinkEurope Mellu Frewen (bývalou lobbyistku Monsanto). Její jmenování bylo odmítnuto Evropským parlamentem a členskými státy.

Řídící orgán EFSA je klíčem: řídí tento úřad. Všichni, kteří v Evropě konzumují jídlo, jsou jeho rozhodnutími dotčeni.

Martin Pigeon z CEO:

„Fakt, že Evropská komise pustí na užší seznam kandidátů do vedení EFSA lobbistu potravinářského průmyslu, opětovně, je jasně srozumitelným signálem pro všechny, které zajímá ochrana spotřebitelů a prostředí. Takový profesionál ve vedení EFSA bude, z definice, permanentní hrozbou pro nezávislost úřadu EU pro bezpečnost potravin.“

Sedm míst v řídícím orgánu EFSA má být nově obsazeno v červnu 2014. Evropská komise zveřejnila seznam 23 jmen, většinou lidí z národních úřadů pro bezpečnost potravin, výzkumných institucí a akademické oblasti, předložený ke zvážení parlamentu EU a členským státům. Ale čtyři lidé z tohoto užšího seznamu mají zájmy rovněž v potravinářském průmyslu:

Ospravedlnění těchto nominací Komisí je k průmyslu přátelskou interpretací základních předpisů EFSA, které uvádí, že čtyři ze 14 členů vedení „mají pocházet z řad organizací zastupujících spotřebitele a další zájmy v potravinovém řetězci“.

Ve svém nedávném společném tiskovém prohlášení CEO a Testbiotech poznamenávají, že nikde není zmíněno, že potravinářský průmysl by měl být zapojen, v podstatě právě naopak: pravidla EFSA pro nezávislost z r. 2011 uvádí, že „osobám zaměstnaným průmyslem nesmí být umožněno stát se členy Vědeckého výboru EFSA, vědeckých orgánů a pracovních skupin“.

Takovéto trendy jsou znepokojivé, mírně řečeno. Autor a výzkumník William F. Engdahl již zmínil „rakovinu korupce“ mezi biotechnologickým sektorem a EFSA (3). A letos Přátelé země Evropa (FoE) a Zastavte GM vydali společnou výzkumnou zprávu, která vyjádřila závažné se zdravím související obavy kvůli nadměrnému a zcela nemonitorovanému používání glyfosátu v Evropě (4). To jsou velmi oprávněné obavy, vzhledem k nedávnému výzkumu dopadů na zdraví (5). V r. 2011 Earth Open Source uvedla, že oficiální schválení glyfosátu bylo kvapné, problematické a hluboce závadné. Komplexní vyhodnocení existujících údajů, zveřejněné v červnu 2011 Earth Open Source, uvedlo, že regulátoři tohoto průmyslu v Evropě již roky věděli, že glyfosát způsobuje u laboratorních zvířat vrozené vady. Tudíž se objevily otázky ohledně role mocného agroprůmyslu ve falšování údajů týkajících se bezpečnosti potravin a jeho nepřiměřeného vlivu na regulační orgány (6).

Cílem mocných soukromých společností je vydělat peníze, maximalizovat zisky pro akcionáře. Jakékoliv bezpečnostní požadavky jsou druhotné, pokud jsou vůbec brány na zřetel. Proto očekáváme, že orgány jako EFSA se budou o tyto záležitosti starat v náš prospěch a že budou odolávat potravinářské lobby a agrobyznysu a jejich pokusům přeměnit svůj obrovský finanční klacek na politický vliv, v neposlední řadě i co se týká řídícího orgánu a „expertních orgánů“.

Na své internetové stránce EFSA uvádí: „Jídlo je klíčové pro život. Naším posláním je zajistit bezpečnost potravin v Evropě.

Opravdu?

Zapojte se, informujte se a vzdorujte korupci a korporátním převzetí Evropy: http://corporateeurope.org/get-involved#

Poznámky:

  1. corporateeurope.org/efsa/2013/10/...
  2. corporateeurope.org/pressreleases/2013/12/european...
  3. www.globalresearch.ca/stench...
  4. www.foeeurope.org/sites...
  5. www.nationofchange.org/study...
  6. www.huffingtonpost.com/2011/...

GMO, Additives, Contaminants and Pesticides. European “Food Safety” on Behalf of the Food and Drink Conglomerates vyšel 4. prosince 2013 na Global Research. Překlad v ceně 497 Kč Zvědavec

Článek byl publikován 5.12.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.