DHS financuje instalaci bílých krabic, které mohou sledovat populaci celého města

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/11/5741-dhs-financuje-instalaci-bilych-krabic-ktere-mohou-sledovat-populaci-celeho-mesta.htm

Paul Joseph Watson

V centru Seattlu se na sloupech objevují podivné, nově vypadající bílé krabice. Uvnitř skrývají zařízení, které pomoci wifi může zaznamenávat posledních tisíc míst výskytu člověka na základě MAC adresy jeho mobilního telefonu. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, které tuto síť financovalo 2,7 miliony dolarů, odmítlo reagovat na námitky ohledně dopadů na soukromí. Systém by mohl permanentně sledovat populaci celého města.

Zpráva Stranger, seattleského týdeníku, odhaluje, jak tyto krabice, které jsou připojeny na elektrickou síť a obsahují vertikální anténu, mohou sledovat mobilní telefony, dokonce i když mají wifi vypnuté.

Aruba – společnost, která tyto krabice policii Seattlu dodala – se ve své technické literatuře chvástá, jak může zařízení sledovat „darebácká“ nebo „nepřipojená“ zařízení, jinými slovy naše mobilní telefony, dokonce i když jste přístup k wifi komponentně vašeho zařízení zakázali.

Návod k jednomu z posledních softwarů Aruby uvádí: „Bezdrátová síť má spoustu informací o nepřipojených a připojených zařízeních.“ Součástí tohoto software je „lokalizační přístroj, nastavený tak, že vypočítává místo výskytu připojeného a nepřipojeného zařízení každých 30 vteřin… Pro každou MAC adresu je ukládáno posledních 1,000 historických míst výskytu.“

Když reportéři Matt Fikse-Verkerk a Brenad Kiley požádali seattleskou policii a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost (DHS) o vysvětlení, k čemu jsou tyto budky dobré, DHS to odmítlo komentovat a detektiv seattleské policie Monty Moss pouze uvedl, že „policie nemůže odpovídat na otázky ohledně pravidel, když ještě žádná pravidla nemá“.

Detektiv Moss také dodal, že tato komplikovaná síť nebude používána pro „šmírovací účely… bez souhlasu městské rady a patřičného soudního příkazu.“ Povšimněte si, že neřekl, že tato síť nemůže být používána ke šmírování, na což jsme se ptali, pouze že nebude – aspoň dokud jistí lidé u moci neřeknou, že může. To se rovná konstatování „důvěřujte nám, jsme dobří“ a potřesení rukou.

Ze zdůvodnění se dozvídáme, že v případě katastrof umožní tato sít policii, hasičům a dalším akutním službám komunikovat, jakož i vysílat video na uzavřené a nepřehlcené síti.

Nicméně tento systém „dokáže vidět všechna zařízení, která se pohybují jím pokrytou oblastí, a vizuálně mapovat místa výskytu těchto zařízení v reálném čase pro potřeby správců sítě“. Seattleská policie také uvedla, že má v plánu rozšíření sítě „na celé město“, což otevře dveře masovému ničím nevázanému šmírování všech 634 tisíc obyvatel Seattlu.

Radní Bruce Harrell v ospravedlňování používání této sítě ke šmírovacím účelům připomněl bombový útok v Bostonu. „Zatímco chápu, že spousta lidí má obavy z toho, že vláda má přístup k těmto informacím, tak když máme velké akce, jakou byla situace v Bostonu, a něco zlého se stane, je první věcí, kterou chceme vědět, jak používáme technologii k zachycení těchto informací,řekl Harrell televizi KIRO.

Tvrdí nám, že takováto opatření pomohou policii vyřešit více zločinů. Dále argumentují tím, že takováto opatření „zajistí větší bezpečí lidí“. Ale co naše soukromí? S tím se nepočítá? A co čtvrtý dodatek? Budou naše nejstřeženější svobody hozeny do koše jen proto, že žijeme „ve více nebezpečném světě“?, ptá se Michael Snyder.

Jak jsme uvedli, toto je jen jeden z několika příkladů toho, jak je šmírovací aparát Velkého bratra v tichosti a nenápadně instalován do našich ulic za sotva patrných protestů, v porovnání s povykem, který vyvolala odhalení alarmisty NSA Edwarda Snowdena.

Super moderní pouliční osvětlení zvané Intellistreets, které je napojeno prostřednictvím všudypřítomné wi-fi sítě a může zaznamenávat konverzace, se nyní objevuje ve velkých městech v celých Spojených státech.

Podle společnosti, která za tím stojí, mohou systémy osvětlení Intellistreets analyzovat hlasy, mohou také fungovat jako šmírovací kamery a přes reproduktory vykřikovat bezpečnostní oznámení a rozkazy. Umí také sledovat lidi, kteří nosí RFID přívěsky. Fakt, že světla jsou napojena na centrální datový uzel prostřednictvím sítě wifi, také znamená, že mohou také sledovat lidi prostřednictvím MAC adresy jejich mobilních telefonů.

Samostatná síť senzorů instalovaných v nejméně 70 velkých amerických městech, zvaných ShotSpotter, které mají údajně informovat úřady o místech se střelbou, je také schopná zaznamenávat pouliční konverzace pomocí mikrofonů, jak uvedl článek New York Times z r. 2012. To vedlo ACLU k tomu, že varovala, že tato technologie může představovat jasné porušení čtvrtého dodatku, pokud bude zneužita.

Jak jsme podrobně informovali v dlouhé včerejší zprávě, když se tyto technologie zkombinují s faktem, že prakticky každé nové spotřební zboží může být připojeno k internetu (a proto sledováno a zaznamenáváno), představuje to šmírovací síť, oproti které je zaznamenávání telefonických hovorů a e-mailů NSA zastaralé.

DHS Funds Installation of White Boxes That Can Track Population of Entire City vyšel 12. listopadu 2013 na prisonplanet.com. Překlad v ceně 327 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 17.11.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.