Bulharská policie a protestující se střetli u parlamentu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/11/5738-bulharska-policie-a-protestujici-se-stretli-u-parlamentu.htm

Bulharští protestující se pokusili zablokovat v úterý parlament a střetli se s policií, když požadovali, aby levicová vláda země odstoupila a byly vypsány předčasné volby.

Několik set protestujících, většinou studentů, se pokusilo vytvořit kolem parlamentu řetěz a uvěznit zákonodárce uvnitř. Policie použila sílu a pokusila se je vytlačit, a několik lidí bylo zraněno.

Tento protest zastavil provoz v centru Sofie. Protest byl organizován studenty, kteří okupovali bulharské univerzity po několik týdnů, a byl součástí 5 měsíců starého hnutí, které obviňuje vůdce socialistické vlády z vazeb na kmotry stínové ekonomiky.

Několik lidí bylo zatčeno, když se protestující pokusili zastavit policejní vozy tím, že si lehali na zem. Později během dne policejní těžkooděnci protestující vytlačili a vytvořili koridor, aby zákonodárcům umožnili opustit budovu parlamentu.

Rostoucí ekonomické problémy Bulharska a politický pat byly zdrojem napětí a nenávisti a rozdělily dřívější přátele, sousedy a dokonce i rodiny. Společnost v této zemi připomíná rozdělení na komunisty a demokraty, které paralyzovalo zemi před dvaceti lety.

Vládnoucí koalice socialistů a etnické turecké strany má pouhých 120 z 240 křesel v parlamentu a musí se spoléhat na tichou podporu nacionalistické strany.

Tato koalice se ujala moci po volbách v květnu, po odstoupení předešlé vlády kvůli protestům proti úsporným opatřením. Ale jmenování kontroverzní mediálního magnáta Deljana Pejevskiho za šéfa národně-bezpečnostní agentury Bulharska 14. června vyvolalo hněv veřejnosti a vyhnalo lidi zpět do ulic.

Jeho jmenování bylo okamžitě zrušeno. Demonstranti však již byli přesvědčeni, že je to jasnou známkou korupce a protekcionářství u vlivné skupiny podnikatelů a politiků, o kterých se věří, že řídí post-komunistickou transformaci Bulharska.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že protestující mají podporu asi dvou třetin bulharské populace, čítající 7,3 milionů lidí, která má ve 28 zemích Evropské unie nejnižší příjmy.

Bulgarian police, protesters clash near parliament vyšel 12. listopadu 2013 na bigstory.ap.org. Překlad v ceně 144 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 14.11.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.