Zfalšované důkazy a přehánění

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/04/570-zfalsovane-dukazy-a-prehaneni.htm

Sheelagh Doyle

Jaderné zbraně

Tvrzení: Podle Bushe je na satelitních snímcích vidět, že Irák znovu staví na místech, o nichž bylo z dřívějška známo, že jsou součástí jaderného programu. Nebezpečí vyplývající z pokračování jaderné aktivity je reálné.

Skutečnost: Je zřejmé, že jde o snímky nukleárního komplexu v Tuwaithe. Komise IAEA tento komplex opakovaně navštívila. Bylo prokázáno, že v Tuwaithe nyní probíhá nevojenský výzkum, který s jaderným programem nemá nic společného.

Tvrzení: Podle britské vlády obdržel Irák ze zahraničních zdrojů štěpný materiál a další nezbytné komponenty. "Irák by mohl vyprodukovat jadernou zbraň do jednoho až dvou roků," říkali.

Skutečnost: Tvrzení se zdá být přesné. Nicméně díky evidenci štěpného materiálu a vzhledem k přítomnosti mezinárodních odborníků uvnitř země, je pravděpodobnost, že by Irák nepozorovaně vyvinul jadernou zbraň, velmi nízká.

Tvrzení: Británie oznámila, že Irák obdržel značné množství uranu z Afriky. USA identifikovalo zemi původu jako Nigerii.

Skutečnost: IAEA prokázala, že dokumenty, na jejichž základě vznesla Británie a USA obvinění, jsou falešné.

Tvrzení: Británie a Spojené státy mnohokrát varovaly, že Irák se opakovaně snaží dovést 60 tisíc zvláštních aluminiových trubiček a další zařízení potřebné k výrobě obohaceného uranu pro jaderné zbraně.

Skutečnost: IAEA nenalezla žádné náznaky důkazů, že by se Irák pokoušel dovést trubičky pro odstředivky uranu.

Chemické zbraně

Tvrzení: USA tvrdí, že Irák pokračuje v rekonstrukci a rozšiřování zařízení, které by bylo možné lehce a rychle konvertovat k výrobě chemických zbraní, např. továrny na produkci chloru a fenolů.

Skutečnost: Chemická továrna v Al-Qaqaa byla vybombardována v první válce. Zbytky zásob byly inspektory OSN převezeny na bezpečné místo a zničeny. Neexistují žádné náznaky, že produkce chloru a fenolů slouží vojenským cílům.

Tvrzení: Ministr zahraničí Colin Powell prezentoval satelitní snímky zbrojní továrny v Taji, které ukazují, že místo bylo před příchodem inspektorů uklizeno.

Skutečnost: Šéf inspektorů OSN Hans Blix řekl, že foto ukazuje běžné, rutinní stěhování materiálů.

Biologické zbraně

Tvrzení: USA uvolnilo obrázky malého řízeného letadla, které by mohlo, kdyby bylo vybaveno zásobníkem a rozprašovačem, "doručit" do okolních zemí a dokonce (po transportu) i do USA, biologickou zbraň.

Skutečnost: Iráčané po návštěvě zbrojních inspektorů model rozmontovali. Inspektoři si nemyslí, že by toto letadélko ze dřeva, spojené lepicí páskou na utěsňování potrubí mohlo být předepsaným prostředkem.

Tvrzení: Podle Powella se Irák už dříve přiznal, že úspěšně zpracoval ricin pro použití ve zbraních.

Skutečnost: Zbrojní inspektoři sdělili, že jediný test byl proveden v roce 1990. Byl neúspěšný a projekt byl zastaven.

Tvrzení: Powell tvrdil, že Saddam má prostředky k produkci neštovic.

Skutečnost: Inspektoři OSN nepovažují neštovice za znepokojující problém. Zmínili se o nich jen jednou, když napsali, že nenalezli žádné důkazy, že by Irák zkoumal možnost použití neštovic jako biologické zbraně.

Článek Fake documents and exaggeration byl uveřejněn 20.dubna v Independent.

Článek byl publikován 21.4.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.