Vědci potvrdili přítomnost polonia v tkáních Arafata

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/10/5696-vedci-potvrdili-pritomnost-polonia-v-tkanich-arafata.htm

První šéf palestinské samosprávy Jasir Arafat zemřel 11. listopadu 2004. Vloni v létě stanice Al-Jazeera informovala o nálezu radioaktivních látek v jeho osobních věcech a tělesných tekutinách. Švýcarští lékaři potvrdili, že palestinský vůdce mohl být otráven poloniem.

Britský časopis Lancet zveřejnil výsledky výzkumu švýcarských lékařů, které svědčí o tom, že bývalý palestinský vůdce Jasir Arafat mohl být otráven radioaktivním poloniem 210, jak informovala stanice Al-Jazeera.

Podle zveřejněných údajů výsledky výzkumu, který proběhl v loňském roce, ukázaly, že v krvi, moči a slinných žlázách Arafata byla vysoká úroveň radioaktivních látek.

[Jásir Arafat]

„Mohu potvrdit, že jsme zjistili neočekávaně vysokou úroveň polonia 210 ve věcech (Jasira) Arafata, které obsahovaly jeho biologický materiál,“ cituje Al-Jazeera ředitele Radiofyzikálního institutu lékařského střediska v Lausanne Francois Bochuda.

Jasir Arafat, zakladatel a první šéf Palestinské samosprávy, který dostal Nobelovu cenu míru za svoji účast na rozhovorech s Izraelem, zemřel 11. listopadu 2004 ve vojenské nemocnici u Paříže. Oficiální přezkum příčin jeho smrti začal poté, co vloni v létě katarská televizní stanice Al-Jazeera informovala o nalezení radioaktivní látky polonium 210 v osobních věcech Arafata a ve vzorcích tělesných tekutin. Analýzu na žádost novinářů provedli vědci Radiofyzikálního institutu lékařského střediska v Lausanne, kteří nyní pracují z pověření palestinských úřadů. Palestinci mnohokrát mluvili o zodpovědnosti Izraele za smrt Arafata, který ji však opakovaně odmítal.

Jak Palestinci otevřeli Arafatův hrob

Vloni v listopadu palestinské úřady otevřely hrob Jasira Arafata, odebraly vzorky tkání mrtvého a zaslaly je zahraničním odborníkům, včetně specialistů z Ruska, kteří měli zjistit, na co první vůdce Palestinské samosprávy zemřel. A nakolik je pravdivá verze, že ho otrávili radioaktivním poloniem. Arafat byl pohřben v hloubce čtyř metrů pod hrobkou z mramoru a skla. Mauzoleum bylo vybudováno u rezidence Mukataa, kde Arafat prožil poslední roky svého života a kde dnes pracuje jeho následovník Mahmoud Abbas. „Polonium se vyrábí v jaderných reaktorech, a víte, kdo je má,“ poznamenal šéf palestinských lékařů, členů vyšetřovací skupiny, doktor Abdullah al-Bashir. (Více zde - v ruštině).

Článek byl publikován 14.10.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.