Dopis zaměstnancům NSA kvůli uzavření úřadu (tzv. Shutdown)

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/10/5686-dopis-zamestnancum-nsa-kvuli-uzavreni-uradu-tzv-shutdown.htm

Tady (pdf) je dopis, který tisícům zaměstnancům NSA sděluje, že musí zůstat doma kvůli uzavření úřadu. Podepsala ho zástupkyně personální šéfky Kathleen A. Hutson. To je zajímavé, protože z uzavření úřadů se uděluje výjimka v případě, že se jedná o „národní bezpečnost“ a pouze ten, kdo nepracuje na kritických úkolech, si musí vzít neplacenou dovolenou. NSA neříká, kolik osob je odesláním na dovolenou postiženo, ale podle médií to má být 70 procent civilních zaměstnanců.

Dopis v úterý překvapil mnohé zaměstnance NSA tím, že jejich práce se „netýká bezpečnosti“ a není proto potřebná. To poskytne kritikům NSA ještě více munice a zanechává otázku, co vlastně tato giganticky drahá organizace dělá? Když 70 procent zaměstnanců neprovádí žádné úkoly pro „národní bezpečnost“, co potom dělají? Špehují své vlastní krajany? Jen pro připomenutí, NSA smí oficiálně odposlouchávat pouze zahraniční komunikace, tedy nás.

Zaměstnanci tajné služby, kteří zůstanou v práci, budou plně vytíženi a budou se muset koncentrovat na kritické potřeby bezpečnosti,“ stojí v dopise.

Ostatně ti, kteří budou postiženi odchodem na dovolenou, mohou požadovat podporu v nezaměstnanosti, stojí také v dopise. Pouze lidé, kteří uplatní svoje požadavky na úřadu práce, nemusí být v kanceláři a mohou sedět doma. Celé to je opravdu velmi vtipné.

Zlé dobré jazyky tvrdí, že NSA by měl zažít uzavření úřadu a navždy skončit. To by ušetřilo 20 miliard dolarů ročně z daní z celkových 75 miliard, které 16 tajných služeb v USA stojí.

Velice dobře se k tématu skandálu NSA a masivní špionáže, kterou provádějí tajné služby USA, hodí zpráva deníku FAZ, že německo-bulharskému spisovateli a profesoru Iliju Trojanowi byl odepřen vstup do Spojených států. Na letišti Salvador da Bahia v Brazíli během registrace u přepážky American Airlines pro let do Denveru přes Miami mu bylo sděleno, že nemůže nastoupit. Chtěl se zúčastnit diskuze na konferenci severoamerických germanistů.

Přestože Trojanow nedal žádný důvod pro odepření vstupu, má za to, že důvodem je jeho kritika NSA. Už několik let se zabývá publikováním článků a esejů o mezinárodních a národních strukturách pro dohled a sledování a společně z Juliem Zehem je autorem knihy na toto téma („Útok na svobodu“, 2009). Naposledy byl spoluiniciátor otevřeného dopisu spolkové kancléřce Angele Merkelové, na který tato patolízalka Spojených států samozřejmě neodpověděla.

Cituji doslova jeho slova z deníku FAZ: „Je to více než ironické, že autorovi, který pozvedl už před lety svůj hlas proti nebezpečí sledování a vzniku tajného státu ve státě, bude odepřen vstup do „země statečnosti a svobody“. Je to zajisté jen malý jednotlivý případ, ale ilustruje důsledky katastrofického vývoje a odhaluje naivní chování mnohých občanů, kteří se uklidňují pomocí mantry „To se mě přece netýká“. Ještě se to hodí, ale úder přijde později. Zatím občané dostávají tichou poštu od tajných služeb, ale jednoho dne, který už není příliš vzdálený, obdrží účet za svoji důvěřivost.

Přesně moje slova. Teprve až jim gestapo vstoupí do dveří a odvede si je, vzbudí se ze svého spánku a položí si otázku: „Jak se to mohlo stát?“ No ano, jak asi? Protože jako uvědomělí ignoranti a pokorní poddaní nikdy nechtěli slyšet pravdu a varování a vždycky je odbývali jako nesmysly. USA se staly fašistickým policejním státem, který sleduje a špehuje své vlastní občany a celý svět, je před bankrotem a vede jednu útočnou válku za druhou. Co se ještě musí stát, aby vytáhli svou hlavu ze zadku a něco proti tomu udělali? Brzy už bude pozdě!

Dowload originálu dopisu NSA: www.scribd.com/document_downloads/172693724?extension=pdf&from=embed&source=embed

Článek byl publikován 5.10.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.