Izrael zkonfiskoval další palestinskou půdu, aby rozšířil ilegální osady

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/09/5650-izrael-zkonfiskoval-dalsi-palestinskou-pudu-aby-rozsiril-ilegalni-osady.htm

Izrael se vykašlal na mezinárodní tlak a pokračuje v konfiskacích palestinské půdy, aby rozšířil své ilegální osady.

Tel Aviv krade zemědělskou půdu v údolí Jordánu a al-Quds (Jeruzalém), aby rozšířil své ilegální osady v této oblasti.

Mezitím palestinské skupiny pro lidská práva varují, že izraelská politika vyvlastňování půdy může způsobit humanitární krizi.

Izraelci se pokoušeli o ovládnutí půdy v údolí Jordánu… Dnes se na tuto záležitost zaměřují jen proto, že je to v médiích a svět o tom náhle ví,“ řekl Fayez Abbas, palestinský politolog.

Po opětovném zahájení tak zvaných mírových rozhovorů v červenci Izrael oznámil výběrová řízení asi na 3,100 bytových jednotek ve východním al-Quds a na okupovaném Západním břehu.

Izraelci zintenzivnili své aktivity budování osad po započetí vyjednávání, což znamená, že to nemyslí s mírovými rozhovory vážně, řekl 4. září Press TV koordinátor kampaně Zastavte zeď Jamal Juma.

3. září se izraelští a palestinští vyjednavači setkali v rámci posledního kola rozhovorů.

Podle zpráv se jednání zúčastnil i hlavní palestinský vyjednavač, Saeb Erekat, a izraelská ministryně spravedlnosti Tzipi Livni. Představitelé předložili své pohledy na různé problémy, ale nebylo dosaženo žádné dohody.

Existence a pokračující rozšiřování izraelských osad v okupované Palestině vytvořila velkou překážku snahám nastolit mír na Středním východě.

Více než půl milionu Izraelců žije ve více než 120 ilegálních osadách vybudovaných za izraelské okupace palestinských území na Západním břehu a ve východním al-Quds.

OSN a většina zemí považuje izraelské osady za ilegální, protože tato území byla Izraelem zabrána ve válce v r. 1967 a spadají tudíž pod Ženevské konvence, které zakazují výstavbu na okupovaných územích.

Israel seizes more Palestinian lands to expand illegal settlements vyšel 10. zářé 2013 na PressTV. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 11.9.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.