AIPAC nasadí stovky lobbistů

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/09/5646-aipac-nasadi-stovky-lobbistu.htm

Izraelská lobby přiznává, že se asi 250 jejich aktivistů setká se svými senátory a poslanci ve Washingtonu a bude se snažit získat podporu Kongresu pro vojenskou akci v Sýrii.

Vlivný izraelský Výbor pro americko-izraelské veřejné záležitosti nasadí příští týden stovky aktivistů, aby získali podporu Kongresu pro vojenskou akci v Sýrii, uprostřed intenzivní snahy Bílého domu přesvědčit váhající americké zákonodárce, aby hlasovali pro omezený útok.

Máme v plánu velkou lobbistickou akci, kdy se asi 250 aktivistů setká ve Washingtonu se svými senátory a poslanci,“ uvedl v sobotu zdroj z AIPAC.

Tajemníci Kongresu řekli, že tato setkání a hovory očekávají v úterý, kdy prezident Barack Obama a představitelé jeho vlády přijdou se svými argumenty pro raketový útok, kvůli domnělému použití chemických zbraní vládou syrského prezidenta Bashara al-Assada.

Hlasování o akci v Sýrii je významným politickým testem pro Obamu a významný nátlak AIPAC, považovaný za nejmocnější lobbistickou skupinu ve Washingtonu, by mohl znamenat výraznou podporu.

Americký senát má hlasovat o rezoluci, která schválí použití vojenské síly, již ve středu. Vůdci parlamentu zatím nesdělili, kdy budou hlasovat, jen řekli, že posouzení schválení je „možné“ někdy tento týden.

Obama požádal Kongres, aby schválil útok na Assadovu vládu, jako reakci na útok chemickými zbraněmi z 21. srpna, při kterém bylo údajně zabito 1,400 Syřanů.

Ale mnoho republikánů a několik Obamových demokratických kolegů zatím pro tento návrh nehorovalo, částečně proto, že válkami unavení Američané jsou silně proti zapojení se do dalšího konfliktu na Středním východě.

Zatímco Obamova vláda usilovala o prosazení omezeného útoku proti Sýrii, pro-izraelské skupiny se dosud držely z velké části v pozadí.

Příslušníci těchto skupin a vládní zdroje se netají, že vyjádřili americké akci podporu, neboť se obávají o stabilitu v sousední Sýrii a toho, jaký signál by nečinnost Ameriky mohla vyslat Assadovu spojenci - Íránu. Ale obecně chtěli, aby se debata zaměřila spíše na zajištění národní bezpečnosti, než na to, jak by rozhodnutí zaútočit na Sýrii mohlo pomoci Izraeli. Je to odrazem jejich citlivosti na skutečnost, že jsou považováni za silného podporovatele vstupu Spojených států do války.

AIPAC to deploy hundreds of lobbyists to push for Syria action vyšel 7. září 2013 na izraelském Haarez. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 9.9.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.