Media tlačí verzi rebelů okolo útoku chemickými zbraněmi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/08/5616-media-tlaci-verzi-rebelu-okolo-utoku-chemickymi-zbranemi.htm

Do světových médií dnes pronikla zpráva o útoku nervovým plynem na předměstí Damašku, což vyvolalo radikální odsouzení Assadovy vlády evropskými a americkými politiky a analytiky.

Opoziční „aktivisté“ tvrdí, že rakety s nervovým plynem zasáhly předměstí Ain Tarma, Zamalka a Jobar v regionu Ghouta - i když neřekli přesně, kdo za útokem stojí. Syrská vláda odmítá jakékoliv obvinění a tvrdí, že zpráva není pravdivá.

Bohužel je zapotřebí bližšího vyšetření, než bude možno přesně určit, co se stalo, natož kdo je odpovědný, pokud opravdu šlo o útok chemickými zbraněmi.

Načasování této senzační zprávy je také podezřelé, neboť inspekční tým OSN právě dorazil do Damašku a zapsal se v hotelu jen pár kilometrů od místa, kde včera večer došlo k údajnému incidentu s plynem.

I když dnešní titulky v různých médiích, zdá se, mají jasno v tom, kdo za útokem stojí, pokud se začtete do obsahu psaného drobným písmem, je to něco jiného, o čemž svědčí pokrytí Reuters:

„Reuters nebyla schopna nezávislé ověřit incident, státní syrská televize jej popřela a prohlásila, že byl šířen záměrně s cílem odvést pozornost týmu odborníků Spojených národů, kteří přijeli před třemi dny.“

Logicky vzato pro syrskou vládu nedává smysl použití chemických látek v takové době, a to zejména vzhledem k poměrně těsné blízkosti cílových míst (od týmu OSN),“ řekl Charles Lister, analytik z centra IHS pro terorismus a povstání.

Kdo těží z inscenování útoku chemickými zbraněmi v Sýrii? Odpověď: opozice. Západ již dříve načrtl „červenou čáru“ a uvedl, že zasáhne vojensky, pokud jedna strana konfliktu (kterákoliv) použije v Sýrii chemické zbraně. Což otevírá pro opozici snadnou možnost dostat nakonec to, co chtějí. Chtějí koalici s NATO a možná i Izraelem v libyjském stylu za účelem převzetí moci v zemi.

Zatímco ve Washingtonu, Londýně, Tel Avivu a Paříži roste frustrace nad svou neschopností přímo vyzbrojit opoziční povstalce, aby svrhli vládu Assada v Sýrii, může Západ nakonec sáhnout k finální hře s cílem nějak přesvědčit OSN, aby vyslovila verdikt viny týkající se zbraní hromadného ničení v Sýrie a tak připravit půdu pro bezletové zóny a trvalé bombardování Sýrie.

Daily Star

Ammán: Syrští aktivisté obvinili armádu prezidenta Bašára Asada ze zahájení středečního útoku nervovým plynem na okresy v blízkosti Damašku ovládané povstalci. Útok podle nich zabil více než 200 lidí.

Aktivisté prohlásili, že rakety s chemickými látkami zasáhly předměstí Ain Tarma, Zamalka a Jobar v regionu Ghouta.

Bayan Baker, zdravotní sestra ze zařízení první pomoci v Douma, řekla, že celkový počet obětí útoku, sesbíraný z lékařských center v regionu, byl 213.

Mnohé z obětí jsou ženy a děti. Přivezli je s rozšířenými zornicemi, studenými končetinami a pěnou v ústech. Doktoři říkají, to jsou typické příznaky obětí nervových plynů,“ řekla.

Jedna fotografie, údajně pořízena aktivisty v Douma, zobrazuje těla nejméně 16 dětí a tři dospělých, jedno dítě má na sobě polní uniformu. Těla leží na podlaze v místnosti zdravotnického zařízení, kde byla snesena.

K incidentu došlo během návštěvy týmu expertů OSN v Damašku, který vyšetřuje možné použití chemických látek v Sýrii.

Vláda však tyto zprávy popřela, státní televize cituje zdroj, který tvrdí, že se zpráva absolutně nezakládá na pravdě. Cílem zprávy bylo podle státních zdrojů odvést pozornost hostujícího týmu expertů OSN od jeho poslání.

Spojené státy a evropské země jsou přesvědčeny, že vláda Bašára Assada použila jedovatý plyn, včetně nervového plynu sarin v minulosti. Washington to označil za „červenou linii“, která opravňuje mezinárodní vojenskou pomoc povstalcům.

Khaled Omar z opozičního obecního zastupitelstva v Ain Tarma řekl, že viděl nejméně 80 těl v nemocnici Ḩajjah v Ain Tarma a na provizorní klinice Tatbiqiya ve škole v nedaleké čtvrti Saqba.

Útok se odehrál kolem 03:00 (0000 GMT). Většina zabitých byla ve svých domovech,“ řekl Omar.

Media Pushes Syrian Rebels Version Of Events Surrounding Possible Chemical Weapons Attack vyšel 21. srpna 2013 na informationclearinghouse.info. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 22.8.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.