Austrálie: Ministerstvo zruší daňovou výhodu pro rodiče, kteří nemají očkované děti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/08/5614-australie-ministerstvo-zrusi-danovou-vyhodu-pro-rodice-kteri-nemaji-ockovany-deti.htm

Eliza Borrello

Premiér Kevin Rudd oznámil, že rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat své děti, přijdou o státní dávky v hodnotě tisíců dolarů.

Ve svém projevu v nemocnici Westmead v Sydney v neděli pan Rudd řekl, že ti, kteří neočkují své děti, neobdrží na konci roku rodinné příplatky.

Tyto příplatky v hodnotě 726 dolarů na jedno dítě budou vyplaceny jen, když bude dítě očkováno v prvním, druhém a pátém roku svého věku.

Už minulý rok platilo pravidlo, že rodiče, kteří neočkovali své děti, přišli o tyto příspěvky, nicméně stačilo učinit prohlášení, že očkování je v rozporu s jejich svědomím, a příspěvky dostali.

Podle nového pravidla by se výjimky týkaly pouze náboženských nebo zdravotních důvodů.

Ministerstvo tvrdí, že chce posílit míru imunizace a ochránit děti, které nejsou očkovány, od onemocnění, jako jsou dávivý kašel či spalničky, a chce zabránit, aby neočkované děti nevystavovaly ty očkované riziku.

Vláda říká, že věda o imunizace „nemůže být zpochybňována“.

Imunizace je pro rodiče nejbezpečnější a nejefektivnější způsob, jak chránit své děti před onemocněním, a jedno z nejdůležitějších opatření veřejného zdraví, které máme k dispozici“, uvádí se ve vládním prohlášení.

Spolková ministryně zdravotnictví Tanya Plibersek uvedla pro Sky News, že plány zvýší míru imunizace.

Je to jeden z nejúčinnějších a nejlevnějších způsobů, jak udržet naši společnost zdravou,“ řekla. „Odhadujeme, že (díky očkování) je ročně zachráněno asi 3 miliony životů po celém světě. Měli jsme štěstí, že v Austrálii mnohé z nemocí téměř vymizely, takže někteří lidé trochu usnuli na vavřínech.

Prezident australské Medical Association, Dr Steve Hambleton, říká, že přínosy imunizace zdaleka převažují nad riziky.

Zde je důležitý vzkaz, a sice, že vláda bude odměňovat ob4any, kteří dělají správnou věc ... [a] plně imunizují své děti,“ řekl ABC News 24. „Pokud se nám podaří dosáhnout míry proočkování nad 90 procent, zrušíme nemoci, jako jsou spalničky, a můžeme může zaútočit i na takové věci, jako je černý kašel.

Noviny Daily Telegraph ze Sydney čtou tisíce voličů v klíčových západních oblastech Sydney, nedávno v nich proběhla kampaň kritická vůči rodičům, kteří neočkují své děti.

Labor to cut tax benefit for parents who don´t immunise children vyšel 19. srpna na abc.net.au. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 20.8.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.