Kanada si osvojuje právo peskovat Rusko kvůli zákonu omezujícímu propagaci homosexuality

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/08/5597-kanada-si-osvojuje-pravo-peskovat-rusko-kvuli-zakonu-omezujici-propagaci-homosexuality.htm

Vladimír Stwora

V hlavních večerních zprávách stanice CTV včera proběhl tříminutový shot (ten původní jsem nenašel ale zde je podobný záběr: http://www.ctvnews.ca/video?clipId=978472) o protestech kanadské „veřejnosti“ proti tomu, že ruská duma přijala zákon omezující propagaci homosexuality mezi dětmi a mládeží. Bylo to podáno tak, že ten ruský zákon odsuzuje každý, koho se v Kanadě na to zeptáte, „náhodné“ rozhovory na ulici, všichni dotazováni jednoznačně vyjádřili vnitřní nesouhlas a odsouzení homofobních Rusů, nikdo z dotázaných nevybočil z řady, nikdo ani nezůstal neutrální.

Součástí zprávičky byly záběry na nechutně zmalované, rozchechtané a polonahé hejsky v průvodu Pride Parade ve Vancouveru, zmagořené slepice na alegorických vozech (mladé, hezké dívky v reprodukčním věku s mozečky nepřesahující rozměr těch drůbežích), další mladé lidi na vozech i pěšky se stříkacími pistolemi, kteří radostně stříkali vodu na davy na chodnících (co je na tom veselého, jsem nějak nepochopil a pokud to má být alegorie toho, co si myslím, že je, tak je to skutečně hnus), dokonce zásobovací týmy – dívky s kanystry vody, které přímo za pochodu doplňovaly vyprázdněné stříkací pistolky, protože jak řekl jeden stříkající, „voda se rychle spotřebuje“.

Je zvláštní, že extrémně puritánským Kanaďanům, které nikdy nevidíte na ulici se líbat, kteří i do sauny chodí v plavkách a pohled na tříletou holčičku bez podprsenky by jim přivodil mravnostní šok, tolerují oplzlé a nechutné scény doprovázející každou takovou akci.

Někteří homo-milci nesli portréty Vladimíra Putina s posměšnými či nesouhlasnými texty. Pak do toho střih do ulic někde v Rusku, kde policie diskutuje (slušně) s účastníky Pride Parade tam. Zřejmě se nepodařilo pořídit více inkriminující policejní zásahy, čehož kanadští reportéři jistě litovali.

Následovala obava, zda nebudou při Olympiádě v Soči přihřátí sportovci perzekvováni či jinak trestáni za svou orientaci a pak už přirozená úvaha, zda by Kanada neměla příští olympijské hry v Rusku ignorovat nejen z obavy před perzekucí, ale jaksi „z principu mravního“. Rozhovor s nějakým kanadským sportovcem, ten řekl, že ano, že by měla.

Vzpomínám si, že když kanadská CTV krátce referovala o nepokojích veřejnosti ve Francii po přijetí zákona legalizujícího sňatky homosexuálů, bylo to podáno jako naprosto okrajová záležitost. Demonstrující byli vykresleni jako skupinka náboženských fanatiků, kterou naštěstí nikdo nebere vážně a zprávička byla zařazena až na konci a trvala jen několik vteřin.

Tak si říkám, kde se v těch Kanaďanech bere ta drzost kritizovat zemi, kterou neznají, kde nikdy nebyli, kterou polovina z nich ani nenajde na mapě? Kdo jim dává právo brát si do huby jméno Putina a zesměšňovat ho, co o něm vlastně vědí? Moc rád bych se některého z účastněných na to zeptal.

Často peskujeme česká média pro jejich nevyváženost a zaujatost, ale myslím, že to vůči nim není fair. Že česká média mají ještě hodně co dohánět, co se nevyváženosti a zaujatosti týče, mohla by se u těch kanadských ještě učit.

Článek byl publikován 6.8.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.