Prohlášení Edwarda Snowdena v Moskvě

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/07/5554-prohlaseni-edwarda-snowdena-v-moskve.htm

Před týdnem jsem opustil Hong Kong poté, co vyšlo najevo, že moje svoboda a bezpečnost jsou ohroženy kvůli odhalení pravdy. Za svoji pokračující svobodu vděčím snaze mých nových i starých přátel, rodiny, a jiných, se kterými jsem se nikdy nesetkal, a pravděpodobně nikdy nesetkám. Svěřil jsem jim svůj život a oni mi to vraceli vírou ve mě, za kterou budu navždy vděčný.

Ve čtvrtek prezident Obama prohlásil před celým světem, že v mém případě nedovolí žádné diplomatické "kroužení a smlouvání". Ale nyní se uvádí, že poté, co slíbil, že tak neučiní, prezident nařídil svému vicepresidentovi, aby tlačili na vůdce národů, u nichž jsem se žádal o ochranu, aby byli odepřeny mé prosby o azyl.

Tento druh podvodu od světového lídra není spravedlností, ale stává se trestem vyhnanství bez soudu. Jedná se o staré, hnusné nástroje politické agrese. Jejich účelem je vystrašit nikoliv mě, ale ty, kteří přijdou po mně.

Po celá desetiletí byly Spojené státy americké jedním z nejsilnějších obránců lidských práv žadatelů o azyl. Je smutné, že toto právo ustanoveno a odhlasováno v USA v článku 14 Všeobecné deklarace lidských práv, je nyní odmítnuto současnou vládou této země. Obamova administrativa nyní přijala strategii využití občanství jako zbraň. Přestože nejsem za nic odsouzen, tak jednostranně zrušili můj pas, takže jsem osoba bez státní příslušnosti. Bez jakéhokoli soudního příkazu se administrativa snaží mi odebrat mé základní lidské právo. Právo, které patří všem. Právo žádat o azyl.

Ve výsledku se Obamova administrativa nebojí informátorů, jako jsem já, Bradley Manning nebo Thomas Drake. Jsme bez státní příslušnosti, uvězněni nebo bezmocní. Ne, Obamova administrativa se bojí vás. Je to strach z informované, rozzlobené veřejnosti požadující ústavní vládu, která jim byla slíbena - a tak by to mělo být.

Jsem neoblomný ve svém přesvědčení a jsem dojat úsilím vyvíjeném tak mnoha lidmi.

Převzato z www.nwoo.org

Článek byl publikován 3.7.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.