Již brzy v práci zastaráte, nebo už jste

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/06/5517-jiz-brzy-v-praci-zastarate-nebo-uz-jste.htm

Provokující kniha, která je v současné době v procesu tvorby, se jmenuje: Roboti vám ukradnou práci, ale to je v pořádku. Autorem je Federico Pistono.

Stanete se zastaralými. Myslíte si, že jste jedineční, a že cokoliv co děláte, je nemožné nahradit. Mýlíte se.

Zatímco čtete tyto řádky, miliony programů vytvořených vědci výpočetní techniky bláznivě běží v serverech po celém světě z jediného důvodu: aby dělali cokoliv, co dělají lidé, a aby to dělali lépe. Tyto programy obsahují inteligentní algoritmy prostupující naší společnost. Dělají rozhodnutí ve finančnictví, předpovídají počasí, či které země budou ve válce příště. Brzy pro lidstvo nebude ponechaná žádná práce: stroje ji převezmou všechnu.

Zní to jako futuristická fantazie? Možná. Tato idea je zastávána rostoucí, ale stále okrajovou komunitou myslitelů, vědců a akademiků, kteří vidí rychlý rozvoj technologií jako sílu, která je znepokojuje, a která by mohla brzy přetransformovat náš socioekonomický systém navždy. Podle nich náhrada lidské síly počítačovou inteligencí a stroji se dramaticky zvýší v průběhu příštích dekád. Tyto změny se podle nich uskuteční tak rychle a v takové míře, že trh nebude schopen vytvořit nová pracovní místa pro lidi, kteří díky nim ztratili práci. Nezaměstnanost nebude pouze součástí cyklu nýbrž strukturovaná a hlavně ji nebudeme moci odstranit. To bude znamenat konec práce tak, jak ji známe.

Většina ekonomů nevěnuje těmto argumentům mnoho pozornosti. Většina z nich si ani tyto problémy nepřipouští. Ti, kteří jsou si problému vědomi, tvrdí, že trh vyřeší jako vždy vše. Když stroje nahradí starou práci, nová práce bude vytvořena. Díky lidskému myšlení a potřebě neustálého růstu si trhy vždy najdou cestu a speciálně v propojeném globálním světě, ve kterém nyní žijeme...

Kniha se pokusí nepřiklonit se ani na jednu z následujících stran: předtuše, víře či intuici. Bude se opírat o logické důkazy, které v současné době máme.

Kniha je rozdělena do tří částí.

V první se budeme zabývat technologickou nezaměstnaností a jejím dopadem na práci a společnost. Zaměříme se na americkou ekonomiku, ale připomínáme, že případ se týká i převážného zbytku zemí vyspělého světa.

Ve druhé části se podíváme na práci jako takovou a vzájemnou vazbu mezi prací a spokojeností.

Poslední část je odvážný pokus poskytnout některé praktické návrhy, jak se vypořádat s problémy uvedenými v prvních dvou částech.

Důkladný rozbor všech částí by znamenalo monumentální práci vyjádřenou tisíci stránkami ke každé z nich, což by vysoce přesáhlo účel této knihy.

Záměrem knihy není napsat kompletní akademickou zprávu, ale zahájit diskuzi o tom, co si myslíme, že bude jednou z největších výzev pro společnost a jednotlivce.

Příliš často se stavíme k různým výzvám jako k odděleným, na sobě nezávislým skutečnostem aniž bychom si uvědomovali jejich provázanost v realitě. Tato chyba nás učinila slabými a zranitelnými. Během posledních 70 let jsme natavili laťku našeho vlastního zániku. Jsme stále více nespokojeni, kvalita našich vztahů se zhoršila a přestali jsme vnímat to co je skutečně podstatné pro náš život.

Současný svět je vyjádřen slovy komika Louise CK: „Všechno je úžasné a nikdo není šťasten!'“

Je čas poodstoupit a uvědomit si kam směřujeme.

Vykročme na cestu...

Zdroj (volně přeloženo z): globaleconomicanalysis.blogspot.com

Článek byl publikován 4.6.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.