Výbor pro zahraniční záležitosti schválil nové tvrdé sankce proti Íránu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/05/5501-vybor-pro-zahranicni-zalezitosti-schvalil-nove-tvrde-sankce-proti-iranu.htm

Írán by mohl čelit během několika měsíců zpřísněným sankcím, poté, co americký kongresový výbor ve středu přijal opatření namířená proti automobilovému a těžebnímu průmyslu Íránu, jakož i proti cizoměnovým rezervám.

Výbor pro zahraniční záležitosti jednohlasně schválil Zákon o zabránění jadernému Íránu, který rozšiřuje existující sankce i na automobilový a těžební sektor a umožňuje americkému prezidentovi uvalit podobné sankce i na další íránská odvětví, jako třeba strojírenství.

Současné americké sankce se zaměřují na íránský energetický sektor a finance, zejména na vývoz ropy. Šest zemí a teritorií – Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Taiwan a Turecko – íránskou ropu stále dováží, ale své dovozy od r. 2012 snížily, kdy jim Washington zaručil vyjímky.

Tento nový zákon, pokud projde parlamentem a senátem a podepíše ho prezident Barack Obama, si vyžádá další snížení množství ropy ze stávajícího milionu barelů pro příští rok, jako podmínku k udělení vyjímky, což se rovná prakticky embargu na íránský vývoz ropy.

Nyní je čas šlápnout Teheránu na Achillovu patu,“ řekl po hlasování předseda výboru, republikán Ed Royce.

Řečeno jednoduše, bez příjmů z ropy nebudou peníze na atomové zbraně nebo Hizballah.

Tato opatření také uzavírají díru v sankcích, které uvalila Evropská unie na cizoměnové rezervy Íránu tím, že trestají jakoukoliv instituci, která působí jako prostředník při usnadňování konverzí měn pro Teherán.

Dnešní oběma stranami zajištěné schválení historicky nejsilnějších sankcí namířených na íránský program jaderných zbraní by mělo vyslat hlasitou a jasnou zprávu Teheránu: vzdejte se nyní svého programu jaderných zbraní, nebo čelte nekompromisnímu tlaku ze strany kongresu Spojených států,“ řekl vrcholový demokrat ve výboru Eliot Engel.

Měnové tresty by mohly uštědřit Íránu tvrdou finanční ránu, protože ten má podle odhadu rezervy ve výši 30 miliard dolarů mimo Evropu, většinou v euro, a to podle Marka Dubowitze, šéfa Nadace pro obranu demokracií.

Tento zákon bude pravděpodobně přijat celým parlamentem, pak bude v dalších měsících posuzován senátem.

Mezitím senát ve středu schválil, v poměru 99:0, rezoluci odsuzující snahu Íránu o jadernou schopnost a podporující právo Izraele na sebeobranu.

Předseda senátního Výboru pro zahraniční vztahy Robert Mendez řekl, že zatímco rezoluce neopravňuje k použití síly proti Íránu, „činí jasným, že jaderný Írán je nepřípustný a že Spojené státy mají Izrael v zádech (podporu Izraele)“.

Diplomacii upřednostňující skupina Národní íránsko-americká rada parlament a senát ostře kritizovala a tato opatření označila za „harašení zbraněmi“, které napětí s Íránem pouze zhorší.

Západní sankce byly v platnosti roky, kdy jejich snahou bylo zabránit Íránu vyrobit atomovou bombu, kdy Washington tvrdí, že je to záměr Íránu. Islámská republika říká, že její jaderný program je čistě civilní.

House Foreign Affairs Committee approves harsh new Iran sanctions vyšel 22. května 2013 na rawstory.com. Překlad Zvědavec.

Poznámka editora

Ohromující na celé té šarádě je především drzost amerických politiků diktovat ostatním suverénním a nezávislým státům svou vůli a trestat je za případné neuposlechnutí. A to, že jim to prochází. Quo usque tandem?

Článek byl publikován 25.5.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.