USA schválily pesticidy spojované s masovým vymíráním včelstev, EU zatím vzdoruje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/05/5487-usa-schvalily-pesticidy-spojovane-s-masovym-vymiranim-vcelstev-eu-zatim-vzdoruje.htm

Jako důsledek rozsáhlé zprávy amerického ministerstva zemědělství, poukazující na pokračující rozsáhlé vymírání včel, se zelené skupiny pozastavují nad tím, proč agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) rozhodla schválit „vysoce toxický“ nový pesticid.

[Včela medonosná (apis melifera)]

Pokračující vymírání včelstev, známé ve vědeckém světě jako porucha kolapsu kolonie (CCD) a „krize opylovačů“, by mohlo v USA ohrozit produkci více než 100 plodin, včetně jablek, cuket, avokád a švestek. Zemědělská hodnota těchto produktů je globálně odhadována na více než 200 miliard dolarů ročně.

Jak nedávno informovala RT, nová zpráva USDA se šířeji zaměřila na pokles včelích kolonií v zemi a poukázala na hroznou situaci, neboť počet kolonií se propadl z 3 milionů v r. 1990 na letošních 2,5 milionu. Za poukázání, že tento pokles je dlouhodobou záležitostí, zmiňuje tato zpráva existenci 6 milionů včelích kolonií v r. 1947.

Ačkoliv je situace vážná, zpráva nenabízí žádná okamžitá řešení, protože vědci nadále zkoumají potenciální příčiny rozsáhlého kolapsu kolonií, kdy včely opouští své úly, spolu s královnou, potomstvem a zásobami.

USDA uvádí „řadu faktorů… včetně parazitů a nemocí, genetiky, špatné výživy a vystavení pesticidům“, přičemž také jako přispívající faktor uvádí loňské letní sucho.

Mnoho zelených skupin bylo přesvědčeno, že pesticidy jsou hlavním faktorem u pokračujícího kolapsu kolonií. Jedna skupina, Beyond Pesticides, označila nedávné udělení zelené pro používání nového insekticidu známého jako sulfoxaflor ze strany EPA za nezodpovědné, vzhledem k jeho klasifikaci jako „vysoce toxického“ pro včely.

Koncem dubna Evropská unie rozhodla o dvouletém moratoriu u používání neonikotinových pesticidů (sulfoxaflor je považován za „neonikotinoid čtvrté generace“), ve světle vědeckých studií, které poukazují na jejich škodlivost pro včely.

Stejně jako v USA i řada evropských zemí zaznamenala zhoršující se zdraví včel a kolaps kolonií, včetně Francie Holandska, Řecka, Itálie, Portugalska a Španělska.

Skupiny jako Pesticide Action Network (PAN) tento celokontinentální zákaz ocenily.

Rozhodnutí EU přichází po významných zjištěních Evropské agentury pro bezpečnost potravin, že tyto pesticidy představují nepřijatelné riziko pro včely, a jejich používání by mělo být omezeno. Spolu se ztrátami přirozených lokalit a patogeny stále více vědeckých faktů poukazuje na to, že neonikotinové pesticidy jsou klíčovým faktorem drastického propadu u populace včel,“ uvádí se v prohlášení PAN.

Mezitím se hlavní výrobci pesticidů dvouletému evropskému zákazu vysmívají.

„Jako na vědě postavená společnost je Bayer CropScience rozčarována, že jasné vědecké důkazy byly v procesu rozhodování ignorovány. Toto disproporcionální rozhodnutí je promarněnou příležitostí dosáhnout řešení, které bere v úvahu všechna existující opatření dozoru nad produkty a široké obavy akcionářů.“

Na rozdíl od přímého rozhodnutí EU tatáž zpráva USDA, poukazující na propad u počtu včelích kolonií v USA, podkopává možnost dokonce ještě krátkodobějšího zákazu potenciálně škodlivých pesticidů.

Podle jednoho vegetariánského zeleného reportéra, Bryana Walshe z časopisu Time, tím, že zpráva USDA uvádí několik „potenciálních“ faktorů u CCD, obchází záležitost pesticidů zcela.

Zpráva USDA většinou hodnocení neonikotinoidů neuvádí, zmiňuje potřebu dalšího výzkumu, a EPA prověřuje důkazy jen velmi pomalu,“ říká Walsh.

Vyhodnocování uváděné agenturou má trvat dalších pět let. Mezitím dosáhla domácí populace včel v USA padesátiletého minima.

Podle Walshe očekává odvětví komerčního včelařství v normálním roce ztrátu 10 až 15% svých kolonií, ale během posledních pěti let se míra úmrtnosti dramaticky zvýšila, na 28 až 33%.

Na rozdíl od EU, kde aspoň političtí zákonodárci nejsou ochotní u pesticidů riskovat, zpráva USDA poukazuje na různé možné příčiny masivního kolapsu kolonií, včetně: parazitického roztoče zvaného ničitel Varroa; bakteriální nemoci zvané evropské mizení potomstva; a používání pesticidů, včetně neonikotinoidů, neuroaktivních chemikálií.

Avšak téměř paradoxně USDA požaduje další čas na studie, v časovém rámci, který je v porovnání s jejími vlastními pochmurnými odhady masového vymírání včel zkázonosný.

V současné době je míra přežívání včelích kolonií příliš nízká, abychom mohli mít důvěru ve svoji schopnost splnit požadavky na opylování u amerických zemědělských plodin,“ uvádí zpráva USDA.

US approves new pesticides linked to mass bee deaths as EU enacts ban vyšel 11. května na rt.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 14.5.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.