Izraelské útoky na Sýrii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/05/5480-izraelske-utoky-na-syrii.htm

Alex Lantier

Bombardování damašského mezinárodního letiště Izraelem o čtvrteční noci a cílů patřících syrské armádě po celém Damašku včera ráno jsou nevyprovokovanými a ilegálními válečnými činy, podporovanými Washingtonem a jeho evropskými spojenci, jako součást jejich eskalující kampaně proti Sýrii.

Ruská média uvedla, že bylo zabito 300 syrských vojáků a stovky dalších zraněny, a to jen při útocích v neděli.

Izraelské jednotky působily prakticky jako vzdušná podpora USA podporovaných islamistických „opozičních“ bojůvek v okolí Damašku. Opoziční Vojenská rada v Damašku zveřejnila krátce po nedělních bombardováních prohlášení, ve kterém vyzývala své ozbrojence nechat stranou spory a provést soustředěný útok na syrské jednotky.

K útokům došlo uprostřed debaty ve Washingtonu ohledně toho, jak by Obamova vláda měla eskalovat svoji válku v Sýrii, vzhledem k selhání svých nastrčených bojůvek, a svrhnout syrský režim. New York Times to v neděli označily za „nejnaléhavější zahraničně-politickou záležitost (Obamova) druhého funkčního období“.

Zvažované metody svědčí o politicky zločinném charakteru tohoto podniku. Patří k nim i poskytnutí více zbraní USA podporované „opozici“, která je ovládána Al Nusra Front napojenou na Al-Kejdu, či zahájení přímých nepřátelských akcí USA. Součástí posledně uvedené možnosti jsou i americké útoky na syrská letadla a vzdušnou obranu, aby byla vytvořena „bezletová zóna“ na území Sýrie, nebo invaze amerických jednotek ze základen v Jordánsku nebo Turecku.

Existují všechny známky toho, že izraelské útoky byly zkušebním balónkem pro možné americké letecké útoky na Sýrii. Ačkoliv američtí a evropští představitelé údajně probírali zahájení útoků, s cílem vytvořit bezletovou zónu, Washington se doposud zdráhal je zorganizovat, kvůli obavám ze systémů syrské vzdušné obrany.

Americký senátor Patrick Leahy (demokrat z Vermontu) v pořadu NBC „Meet the Press“ řekl, že izraelské útoky byly provedeny USA dodanými F-16 a že dokázaly, že „Ruskem dodané protivzdušné systémy nejsou tak dobré, jak se tvrdilo“. Ve stejném programu korespondent NBC Andrea Mitchell řekl, že po izraelských útocích se bezletová zóna v Sýrii zdá být pravděpodobnější.

Obamova vláda rychle přispěchala se svým souhlasem s izraelskými útoky. Američtí představitelé bez důkazů ujišťovali, že útok ve čtvrtek v noci měl za cíl zásilku íránských raket libanonské šíitské organizaci Hizballah, spojenci šíity vedeného režimu syrského prezidenta Bashara al-Assada. Zdroje z USA podporované „opozice“ uvedly, že obrovské výbuchy, které otřásly v neděli ráno Damaškem, byly útokem na základny syrské armády a vojenské výzkumné zařízení Jamraya, které údajně vyvíjí chemické zbraně.

Z Kostariky, kam Obama odcestoval na své třídenní latinsko-americké turné, vzkázal: „Izraelci musí oprávněně hlídat převody vyspělých zbraní teroristickým organizacím, jako Hizballah… My s Izraelci věci úzce koordinujeme a uznáváme, že jsou velmi blízko Sýrii, jsou velmi blízko Libanonu.“

Stejně jako lži na ospravedlnění americké invaze do Iráku je i zdůvodňování války proti Sýrii veřejnosti směsicí nepodložených obvinění a čistých lží. Tvrzení, že existují důkazy, že Assad použil chemické zbraně – založená na obviněních, že „opoziční“ ozbrojenci našli nebo byli otráveni nervovým plynem sarinem – jsou podvodná. Jak včera dosvědčil jeden britský představitel: „Stále je zcela nejasné, kdo ty věci použil, v jakém množství a s jakým účinkem.“

Americká reakce na izraelské útoky však činí jasnou jednu věc: po válkách v Iráku a Afghánistánu se Washington rozhodl začít novou imperialistickou válku velkého rozsahu, tentokrát proti Sýrii. Následky započetí takovéto agresivní války budou, minimálně, ještě větší, než u války v Iráku.

Již nyní stávající válka USA v Sýrii, vedená nastrčenými figurkami, zažehla celý Střední východ. Cílem je izolovat a zastrašit hlavního syrského regionálního spojence, na ropu bohatý Irán, a zatahuje do boje Hizballah a vede k vypuknutí občanské války v Iráku, kde sunitské sektářské síly napojené na Al Nusra bojují s šíity vedenou vládou.

Eskalací války v Sýrii Washington hrozí, že zahájí širší regionální válku, která by – pokud do ní budou zapojeni Assadovi spojenci Čína nebo Rusko – mohla zažehnout globální konflikt.

Americké válečné tažení proti Sýrii, provedené deset let po invazi do Iráku, svědčí o krachu americké demokracie. Washington se opět rozhodl začít válku, aby prosadil své imperialistické zájmy, a dal tak najevo své maximální pohrdání většinou populace, která s takovou válkou nesouhlasí, a to jak ve Spojených státech, tak na Středním východě. Průzkumy mínění ukazují, že 62% Američanů je proti dalšímu vyzbrojování islamistické „opozice“; a podobný či větší počet lidí v zemích Středního východu je proti americké válce přes nastrčené figurky.

Izraelské útoky odhalily lži podporovatelů syrské „opozice“, jako Gilberta Achcara z pseudo-levicového Sjednoceného sekretariátu, který nedávno odmítl kritiku imperiálního zapojení se do syrské války jako „nějakou konspirační teorii“. Protože podporovalo válku NATO v Libyi a odstranění plukovníka Muammara Kaddáfího v r. 2011, vystupňovalo toto pseudo-levicové bratrstvo své aktivity i jako propagandisté imperialistických válek a změn režimu, vedených společně s pravičáckými sektářskými elementy a reakčními regionálními mocnostmi.

Sýrie byla v zaměřovači Washingtonu více než deset let, kvůli svým vazbám na Irán a síly jako Hizballah. Současnou válkou se Spojené státy snaží vytvořit v Sýrii protektorát, který bude zcela patolízalský a bude sloužit americké politice.

Ve Spojených státech – kde stejná vládnoucí elita, která se snaží vést válku venku, bezohledně útočí na třídu pracujících doma – podpora nové války na Středním východě p 6.rakticky neexistuje. Tlak na válku v Sýrii vytváří podmínky pro výbušný konflikt mezi protiválečně naladěnou třídou pracujících a stále šílenějšími plány elity na plundrování za použití vojenské síly.

The Israeli strikes on Syria vyšel 6. května na Global Research. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 8.5.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.