Pokrytectví Ban Ki-moona ohledně izraelských útoků na Sýrii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/05/5479-pokrytectvi-ban-ki-moona-ohledne-izraelskych-utoku-na-syrii.htm

Poznámka Global Research

Upozorňujeme naše čtenáře na následující text zprávy z OSN, týkající se útoků Izraele na Sýrii. Ban Ki-moon vyzval „všechny strany, aby zachovaly maximální klid a zdrženlivost“. Ani slovo odsouzení izraelského útoku na Sýrii, a Izrael nebyl ani nikdy přímo zmíněn.

Je to Izrael, kdo zaútočil nyní na Sýrii, několikrát. Agresora a oběť nelze stavět na roveň. Ban Ki-moon v podstatě útoky Izraele na Sýrii bagatelizuje. Sekretariát OSN očekává, že Sýrie neudělá nic a bude akceptovat pokračující agresi a útoky z Izraele, který využívá krizi v Sýrii a ohrožuje regionální bezpečnost, aniž by OSN izraelské akce nějak odsoudilo.

[Pokrytec Ban Ki-moon]

5. května 2013: Generální tajemník Ban Ki-moon je vážně znepokojen zprávami o leteckých útocích v Sýrii provedených izraelským letectvem, jak stojí v prohlášení jeho mluvčího, který zdůraznil, že OSN nemá k dispozici podrobnosti o těchto údajných incidentech, ani není ve stavu nezávisle ověřit, že k tomu opravdu došlo.

Generální tajemník vyzývá všechny strany, aby zachovaly maximální klid a zdrženlivost, a aby jednaly zodpovědně a zabránily eskalaci tohoto již tak ničivého a vysoce nebezpečného konfliktu,“ uvedl mluvčí v prohlášení.

Generální tajemník vyzývá k respektování národní suverenity a územní celistvosti všech zemí v regionu a k dodržování všech relevantních rezolucí Rady bezpečnosti,“ pokračoval.

Řada silných výbuchů otřásla dnes brzy ráno okrajovými částmi Damašku a syrská televize je přisoudila izraelskému raketovému útoku na syrská vojenská zařízení, jak uvádí média.

Mluvčí Ban Ki-moona zdůraznil, že „OSN zatím nemá podrobnosti o uvedených incidentech. Ani není OSN ve stavu nezávisle ověřit, že k tomu došlo“.

Vrcholoví představitelé OSN, včetně Ki-moona a jeho politického šéfa Jeffrey Feltmana, při řadě příležitostí řekli, že politické řešení je z dlouhodobého hlediska jedinou odpovědí na situaci v zemi a v regionu.

Od března 2011, kdy byla zahájena vzpoura proti prezidentovi Basharu al-Assadovi, bylo zabito přes 70,000 lidí, většinou civilistů, a asi 3 miliony lidí byly nuceny opustit domov.

The Hypocrisy of Ban Ki-moon about Israel´s Attacks on Syria vyšel 5. května na Global Research. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 7.5.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.