Nadměrné používání herbicidu Roundup je spojeno s poškozením zdraví, prokázala americká studie

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/05/5476-nadmerne-pouzivani-herbicidu-roundup-je-spojeno-s-poskozenim-zdravi-prokazala-americka-studie.htm

Carey Gillam

Nadměrné používání světově nejoblíbenějšího herbicidu Roundup může souviset s celou řadou zdravotních problémů a nemocí, včetně Parkinsona, neplodnosti a rakovin, a to podle nové studie.

Recenzovaná zpráva, zveřejněná minulý týden ve vědeckém časopisu Entropy, uvedla, že důkazy ukazují, že rezidua „glyfosátu“, hlavní složky zabijáka plevele Roundup, který je rozstřikován na milionech akrů plodin, byla nalezena v potravinách.

Tato rezidua zvyšují škodlivé účinky ostatních chemických reziduí nacházejících se v potravinách a jedů v prostředí, čímž narušují normální funkce těla a vyvolávají nemoci, jak uvedla zpráva, jejíž autorkou je Stephanie Seneff, výzkumná vědecká pracovnice Massachusettského technologického institutu (MIT), a Anthony Samsel, vědecký konzultant z Arthur D. Little Inc.. Samsel je bývalý soukromý vládní kontraktor v oblasti životního prostředí, jakož i člen Unie zainteresovaných vědců.

Negativní následky pro tělo jsou zákeřné a projevují se pomalu v průběhu času, jako zánětlivá poškození buněčných systémů v celém těle,“ uvádí studie.

Narazili jsme na něco velmi důležitého, co je třeba brát vážně a dále zkoumat,“ řekla Seneff.

Zelení, spotřebitelské skupiny a rostlináři z několika zemí varovali, že silné používání glyfosátu způsobuje problémy jak rostlinám, tak lidem a zvířatům.

EPA provádí standardní registrační přezkum glyfosátu a stanovila termín, rok 2015, pro rozhodnutí, jestli by používání glyfosátu mělo být omezeno. Tato studie patří k mnoha komentářům, předaných agentuře.

Monsanto vyvinula jak herbicid Roundup, tak vhodná osiva, která jsou geneticky pozměněna, aby vydržela postřikování tímto zabijákem plevele.

Tyto biotechnologické plodiny, včetně kukuřice, sojových bobů, řepky a cukrové řepy, jsou ve Spojených státech ročně zasety na milionech akrů. Farmáři je mají rádi, protože mohou stříkat Roundup přímo na plodiny a hubit plevel na poli bez poškození plodin.

Roundup je také široce používán na trávníky, v zahradách a na golfových hřištích.

Monsanto a další přední průmysloví experti léta říkali, že glyfosát je prokazatelně bezpečný, a má menší škodlivé účinky na prostředí, než ostatní běžně používané chemikálie.

Jerry Steiner, vice-prezident Monsanta pro udržitelnost, to znovu zdůraznil ve svém posledním rozhovoru, když byl dotazován na studii.

Máme velkou důvěru v dlouhou historii, kterou glyfosát má. Byl velmi, velmi rozsáhle studován,“ řekl.

Z více než dvou desítek hlavních herbicidů na trhu je glyfosát nejoblíbenější. V r. 2007 bylo americkými farmáři použito až 185 milionů liber glyfosátu, dvojnásobné množství oproti období před šesti lety, jak uvádí údaje Agentury na ochranu životního prostředí (EPA).

Heavy use of herbicide Roundup linked to health dangers-U.S. study vyšel 25. dubna na reuters.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 6.5.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.