Stovky tisíc kachňat jsou v Číně předhazovány hadům nebo vybíjeny

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/zvirata/2013/04/5466-stovky-tisic-kachnat-jsou-v-cine-predhazovany-hadum-nebo-vybijeny.htm

Po posledním objevení se ptačí chřipky v Číně byly stovky tisíc kachen shledány nevhodnými ke konzumaci. Nově vylíhnutá kachňata jsou dopravována na hadí farmy, kde se stávají potravou těchto plazů.

„To pro ně není nejlepší způsob, jak skončit svůj krátký život, ale tak jako tak byla chována jako potrava pro lidi. V každém případě nebudou žít volně na rybnících a jezerech. Takže je musíme buď odvézt na hadí farmy, nebo je zplynovat,“ řekl jeden farmář.

Drůbežářské farmy mají obrovské ztráty a prodej kachňat hadím farmám přináší aspoň nějaký, i když nepatrný, zisk. Ti, kteří to udělat nemohli, jsou nuceni vozit kachňata do spaloven, kde se těchto ptáků, které nemohou prodat, zbavují.

K dnešnímu dni virus H7N9 infikoval 63 Číňanů. Tato nemoc si vyžádala doposud 14 životů. Poslední oběť, 77letý penzista, zemřela v neděli. Úřady vyklučily tisíce ptáků a uzavřely tržiště prodávající živou drůbež v Šanghaji a Pekingu, aby se snížila pravděpodobnost nákazy.

Ztráty drůbežářů v celé zemi, která představuje druhý největší trh pro drůbež, po Spojených státech, přesáhly 1,6 miliard dolarů. Ve východní Číně klesla spotřeba drůbežího masa o 50%. Místní úřady jsou připraveny poskytnout svým farmářům pomoc. Takže městská správa v Ningbo má v úmyslu vyčlenit pro místní farmáře 3,2 milionů dolarů, aby částečně pokryla jejich ztráty. V provincii Anhui dostanou drůbežáři další úvěrovou tranši a daňové výhody.

Mezitím situace hraje do rukou hadích farem. „Jsou to špatné zprávy pro drůbežáře, ale velmi dobré zprávy pro nás. Ne vše zlé je špatné pro všechny,“ řekl jeden farmář – pěstitel hadů.

Hundreds of thousands of ducklings fed to snakes or culled in China všel 17. dubna na Pravda.ru. Překlad Zvědavec.

Poznámka editora

Hysterií masového vybíjení nevinných a neškodných ptáků jsme se tady už zabývali před několika léty. Současné vybíjení nedosahuje celosvětových proporcí, ale vysvětlete to těm ptákům. Je důležité si připomenout, že ani ta kachňata, ani další opeřenci nejsou nemocní. Jsou vybíjení perfektně zdraví ptáci, vše zdůvodněno kouzelnou formulkou just in case - jen pro jistotu.

Číňané jsou historicky nesmírně krutý národ a jednají roboticky. Vadí mi ten nedostatek empatie. Hovoří o vybíjení jako o hospodářských ztrátách, vše přepočítané na dolárky. O tom, že ta zvířata cítí a vnímají, nepadne ani slovo.

Operují mrtvými. 17 mrtvých ve státě s 1,33 miliardy obyvatel, co to je?

Na současné hysterii se podepsala WHO, která nikdy nevynechá příležitost se připomenout a doladit formu pro příští kolo strachu.

Několik neveselých obrázků z Číny těchto dnů

















Článek byl publikován 26.4.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.