Ve světě se rozhořívají nová ohniska konfliktů, zatímco veřejnost sleduje události v Iráku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/03/544-ve-svete-se-rozhorivaji-nova-ohniska-konfliktu-zatimco-verejnost-sleduje-udalosti-v-iraku.htm

Vztah mezi Indií a Pákistánem se v těchto dnech prudce zhoršil a dosáhl nebezpečně nízké úrovně. Stalo se tak po ostré výměně názorů, ve které New Deli obvinilo Islamabad z nedávného masakru v Kašmíru. Krátce nato provedla Indie další zkoušku své rakety, schopné dopravit na cíl jadernou nálož, a jen o několik hodin později provedl stejnou zkoušku i Pákistán.

Konfrontace mezi těmito zeměmi disponujícími jadernými zbraněmi je nejnebezpečnějším ohniskem dalšího konfliktu. Tento konflikt (a další v jiných částech světa) se rozhořívají zatímco veškerá pozornost světové veřejnoti je upřená k Iráku.

Rovněž Severní Korea podnikla v minulých dnech sérii provokací zaměřených na vydráždění Washingtonu, včetně uzavření jednoho z mála zbývajících komunikačních kanálů s USA. Oznámila rovněž zvýšení nákladů na zbrojení.

Válka v Iráku přerušila americko-ruská jednání o omezení strategických zbraní.

Izraelsko-palestinský konflikt balancuje na hraně nové katastrofy.

Bývalá vyslankyně OSN a členka Clintonovy administrativy včera konstatovala, že Bushova vláda má problém se zaměřením pozornosti na to, co je důležité. "Myslím, že tato administrace je jednou velkou krizí," řekla.

"Válka vytváří určitý prostor pro test reakcí nepřítele," řekl včera na přednášce o indicko-pákistánském konfliktu Viktor Bulmer-Thomas, vedoucí Královského institutu pro mezinárodní vztahy.

Indie a Pákistán

Mimořádně horkým jablkem sváru se stal v těchto dnech nedělní masakr 24 Hindů v Kašmíru. Mluvčí indického ministerstva zahraničních věcí Navtej Sarna přímo a bez obvyklé diplomatické slušnosti obvinil z masakru Pákistán. "Způsob provedení i cíle tohoto teroristickém aktu jsou až příliš dobře známy, rukopis Pákistánu je v tom jasně rozeznatelný."

Varoval, že Indie na tuto výzvu bude reagovat odpovídajícím způsobem.

Nejmenovaný západní diplomat, který se také domnívá, že za provokaci stojí Pákistán, řekl: "Indové jsou opravdu, opravdu rozčílení na nejvyšší míru. Na to, aby reagovali vojensky, to zřejmě není, ale je to blízko maximální úrovně jejich tolerance."

Krátce nato uskutečnila Indie další raketovou zkoušku. O několik hodin později provedl stejnou zkoušku i Pákistán.

Při vzájemném ostřelování na hranicích Kašmíru byl jeden člověk zabit a čtrnáct jich bylo zraněno. Mluvčí britského ministerstva zahraničních věcí se pokoušel celou událost zlehčit. Trval na tom, že ministerstvo situaci bedlivě sleduje a Jack Straw kvůli tomu v pondělí hovořil s diplomaty v New Deli. "Irák je pro nás první prioritou, ale neztrácíme z očí jiná ohniska konfliktů," řekl.

Severní Korea

Vůdcové Severní Koreje včera přerušili jednání o pohraničním styku a spolupráci se Spojenými státy. Vyslanec OSN zaznamenal, že Pyongyang pokračuje v práci na výstavbě továrny pro výroby obohaceného uranu. Parlament souhlasil se zvýšením vojenského rozpočtu na rok 2003.

Americké ministerstvo zahraničí tvrdí, že se Severní Koreou lze jednat diplomaticky, a že Korea pouze chřestí zbraněmi a dělá hluk ve snaze získat ekonomickou pomoc Washingtonu. Ale jiní diplomaté nevidí věci tak růžově, řada z nich se domnívá, že spirála obviňování, provokací a zbrojení povede nakonec k válce.

Paní Soderbergová o situaci v této oblasti říká: "Je to skutečné hmatatelné nebezpečí. V Severní Koreji máte bizarní vedení, které už v tomto okamžiku disponuje jednou či dvěma jadernými bombami. Do léta jich může mít o pět či šest více, k čemuž továrna na plutonium znovu rozjela provoz.

Toto severokorejské vedení se neskrývá s ochotou tyto zbraně použít. Americké posádky jsou v Jižní Koreji a Japonsku."

Napětí v oblasti zvýšily ve čtvrtek dvě rybářské lodi Severní Koreji, které zabloudily do jihokorejských vod. Seoul v pátek prohlásil, že z toho (zatím) nebude nic vyvozovat.

Izrael

Izraelský oddíl zvláštních jednotek zastřelil v úterý v Betlémě desetiletou dívenku. Později to komentovali jako "tragický omyl". Takové smrti se staly téměř rutinní záležitostí. Izrael zatím nevyužil války v Iráku (a toho, že oči světa se upírají tam) k eskalaci násilí proti Palestincům.

Ještě před začátkem útoku varoval Bílý dům Šarona. Dal mu dvě rady: Nemíchej se do války a nedělej nic, abys povzbudil palestinské teroristy.

Šaron to zatím dodržuje. Izraelská armáda zabila tento měsíc 85 Palestinců, z toho nejméně 11 dětí. To je sice od minulého roku, kdy tanky vjely do měst ve West Bank, rekordní počet, ale je to jen o málo více, než předchozí měsíc. Od začátku intifády (září 2000) zabili Izraelci 2400 Palestinců.

Nedlouho před zahájením války v Iráku vznikla v Izraeli zvláštní komise tvořená Palestinci, Izraelci a skupinami dohlížejícími na lidská práva. Tato komise disponuje mobilním týmem, skupinou, která dokumentuje a publikuje všechny pokusy násilím vyhostit Palestince z oblastí, které izraelská vláda vyčlenila pro nové židovské osadníky.

Jeden z vedoucích členů komise, Jeff Halper, říká: "O tom, že tady existuje opodstatněný strach, že Šaron využije války v Iráku k uskutečnění svého 'dlouhodobého plánu', nepochybujte. Už několik posledních týdnů se situace na okupovaných palestinských územích postupně zhoršuje. A pozornost médií je přitom obrácená k Iráku. V posledním období bylo více zákazů vycházení, více zničených palestinských domů. Největší obavu ale máme z masivního násilného transferu Palestinců do oblastí za 'bezpečnostní zdí' ."

Rusko

Válka v Perském zálivu přerušila rusko-americká jednání o omezení strategických zbraní. Ruský parlament odložil ratifikaci původní smlouvy. Ministři navrhli odložit schválení konečné legislativy z důvodu unilaterální vojenské akce proti Iráku.

Před několika dny řekl ministr zahraničních věcí Ruska Igor Ivanov: "Počkáme-li nyní, a raději soustředíme naši snahu na ukončení války a přechod na politickou dohodu, budeme mít později více klidu k rychlému dokončení této záležitosti."

Článek As eyes of the world focus on Iraq, the rest of the world's hotspots get hotter vyšel v britském Guardian 27.3. Pod textem jsou podepsání Ewen MacAskill, Chris McGreal z Jerusalema a Nick Paton-Walsh z Moskvy.

Článek byl publikován 31.3.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.