Proč má Kypr problém

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/03/5420-proc-ma-kypr-problem.htm

Všechny nás uchvátilo to, co se děje na Kypru, a dnes je jejich den D. Musí se rozhodnout, co udělají. ECB uvedla, že počínaje zítřkem odstřihává všechny peníze.

Provedl jsem určitý průzkum a zjistil jsem, že Kypr býval ještě nedávno finančně silnou a zdravou zemí.

V r. 2008 se připojili k EU a začali používat euro. Banky předtím půjčily jen 30% svých vkladů a lidé museli u hypotéky složit 30% její hodnoty. Tamní banky byly velmi konzervativní a země nebyla krizí 2008 zasažena. Byli fiskálně zodpovědní a byla to velmi zdravá a prosperující země.

Ale jakmile je EU donutila používat euro a stát se součástí EU, před pouhými 5 lety, směřovali od prosperity a z dobré fiskální situace k bankrotu, i v takto krátkém čase.

EU začala měnit pravidla podnikání bank. Ty byly nuceny nakoupit velké množství řeckých dluhopisů a půjčily více peněz, než kolik jich měly na vkladech. Od fiskální zodpovědnosti a dobrého stavu financí přešli na stejné praktiky, které používaly všechny ostatní banky EU, a tudíž přivodili svým občanům dluhové otroctví.

Lze skoro říct… že EU uvrhla občany Kypru do dluhového otroctví záměrně a záměrně byly kyperské banky zadluženy u ECB a byly jí řízeny.

Nyní chce EU na Kypru ukrást peníze lidí, přičemž Kypr by se do takové situace nikdy nedostal, pokud by nevstoupil do EU!

Věřím, že to jasně ukazuje účel EU  a její záměrné vytváření stavu, kdy se suverénní země stávají jejími sluhy a otroky dluhu, pod jednou vládou.

Než se připojili k euro, Kyperská centrální banka dovolovala bankám použít pro místní úvěry maximálně 30% jejich zahraničních vkladů, toto opatření mělo zabránit tomu, aby velké vklady Řeků a Rusů nafukovaly úvěrovou bublinu.

Když se Kypr připojil k jednotné evropské měně, řecké vklady a vklady z dalších eurových oblastí byly překlasifikovány na domácí, což vedlo k lokálnímu půjčování dalších miliard, řekl Pambos Papageorgiou, člen kyperského parlamentu a bývalý člen představenstva centrální banky.

„Banky byly považovány za super konzervativní,“ řekl Alexander Apostolides, ekonomický historik kyperské Evropské univerzity, soukromé univerzity na předměstí Nicosie. Když v létě 2008 zkrachovala Lehman Brothers, většinu světových bank to zasáhlo, ale kyperské ne.

„Všichni tu byli v klidu,“ řekla Fiona Mullen, ekonomka z Nicosie, ohledně faktu, že kyperské banky nebyly u financování závislé na kapitálových trzích a neinvestovaly do komplexních finančních produktů, které způsobily paseku v ostatních institucích.

Zdroj v jedné z bank, který si přál být nejmenován, řekl, že jeho instituce neměla „s půjčováním vážné problémy“, a dodal, že kyperské banky typicky požadovaly u úvěrů na reality, aby žadatel zaplatil 30% ceny domu, což bylo dosti nad průměr ve většině zemí.

Rychlá expanze způsobila, že kyperský bankovní systém byl osmkrát větší, než národní produkt, protože režim nedanění zahraničních dividend a kapitálových výnosů na Kypru přilákal investory ze zemí jako Rusko.

Údaje EBA ukázaly, že 30% (11 miliard euro) z celkových půjček Bank of Cyprus bylo v prosinci 2010 poskytnuto v Řecku, stejně jako 43% (či 19 miliard euro) u půjček Laiki, která byla tehdy známá jako Marfin Popular.

Ještě znepokojivější byla expozice bank u řeckého dluhu.

V té době 2,4 miliardy euro Bank of Cyprus investovaných do řeckého dluhu postačovaly na vymazání 75% celkového kapitálu této banky, zatímco expozice Laiki ve výši 3,4 miliard euro převyšovala její celkový kapitál 3,2 miliardy euro.

Úzké vztahy mezi Řeckem a Kyprem znamenaly, že kyperské banky ignorovaly varování ohledně této expozice.

Banky prodaly část svých řeckých aktiv, ale pak se na trh vrátily, když výnosy vzrostly. „Když Němci prodávali, my jsme kupovali,“ řekl Apostolides s odkazem na to, když se německé banky v r. 2011 zbavovaly řeckých aktiv.

Faktem je, že samotná EU je důvodem, proč je Kypr ve stavu, v jakém je. Když se na to podíváme, nedivil bych se, kdyby někdo došel k závěru, že se tak stalo účelově. Zdravá země, která neměla problém s dluhy a zůstala během bankovní krize 2008 zdravou… byla snad hrozbou pro ostatní? Byli strčení do unie a její měny, takže jejich finanční zdraví pak do 2 let zmizelo…?

Účel EU se stává jasným. Je to o ovládnutí celé Evropy a ovládnutí všech lidí v ní. Je to o tom udělat z lidí sluhy a dluhové otroky. Pravda prosvítá skrz a Kypr dokazuje, co si EU myslí o občanech světa.

Cyprus in Trouble because the EU siphoned out their money vyšel 24. března na sherriequestioningall.blogspot.cz. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 25.3.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.