USA a Evropa dodávají ve velkém zbraně syrským ozbrojencům

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/03/5400-usa-a-evropa-dodavaji-ve-velkem-zbrane-syrskym-ozbrojencum.htm

Richard Spencer

Spojené státy koordinovaly masivní letecké dodávky zbraní syrským ozbrojencům z Chorvatska, za pomoci Británie a dalších evropských států, navzdory stále platnému zbrojnímu embargu Evropské unie.

Rozhodnutí Williama Haguea, ministra zahraničí, poskytnout nesmrtící pomoc a výcvik, oznámenému minulý týden, předcházelo mnohem větší, ačkoliv méně přímé, zapojení západu do věci ozbrojenců, podle chorvatských novin.

Ty přišly s tvrzením, že ozbrojencům bylo od listopadu ze záhřebského letiště odesláno 3,000 tun zbraní z éry bývalé Jugoslávie, v 75 zásilkách, převážně přes Jordánsko.

Tato zpráva potvrdila zdroj zbraní bývalé Jugoslávie, vídaných ve stále větším počtu v rukou ozbrojenců ve videích na internetu, jak minulý měsíc popsaly Daily Telegraph a další noviny, avšak naznačuje, že jde o mnohem větší množství, než se dříve podezřívalo.

Tyto zásilky byly údajně zaplaceny Saudskou Arábií na příkaz Spojených států, a ty poskytly i pomoc při dodávkách zbraní organizovaných prostřednictvím Turecka a Jordánska, sousedů Sýrie. Ale zpráva dodává, že stejně jako z Chorvatska přicházely zbraně „z několika dalších evropských zemí, včetně Británie“, aniž by specifikovaly, jestli šlo o Brity dodané zbraně, nebo o zbraně vyrobené v Británii.

O britských vojenských poradcích je nicméně známo, že operují v zemích sousedících se Sýrií, spolu s Francouzi a Američany, kde nabízí výcvik vůdcům ozbrojenců a bývalým důstojníkům syrské armády. Američané mají také poskytovat výcvik v zajišťování zařízení s chemickými zbraněmi na území Sýrie.

Prezident Barack Obama byl k vyzbrojování syrských ozbrojenců vlažný, ačkoliv mnozí jeho asistenti byli v soukromí žhavějšími.

Článek novin Jutarnji list uvedl veškeré podrobnosti o zásilkách zbraní, které umožnily silám ozbrojenců začít v posledních týdnech postupovat severem Sýrie, po měsících patové situace.

Tyto zbraně, včetně raketometů, bezzákluzových děl a protitankové munice M79, byly viděny v rukou řady ozbrojenců v řadě videí, a poprvé byly spatřeny expertem na zbraně Eliotem Higginsem, který bloguje pod jménem Brown Moses. Ten vystopoval jejich pohyb z Dera’a na jihu blízko jordánské hranice do Aleppa a provincie Idlib na severu.

Západní představitelé řekli New York Times, že tyto zbraně byly koupeny od Chorvatska Saudskou Arábií, a že byly poskytnuty skupinám ozbrojenců, považovaných západem za více sekulární a nacionalistické.

Zapletení Britů zapadá do vládní politiky činění všeho možného, aby se pomohlo ozbrojencům vypořádat se se zbrojním embargem EU, které bylo upraveno, ale ne zrušeno, počátkem tohoto měsíce. Chorvatsko, blízký spojenec západu, který se k EU nepřipojí dříve, než 1. července, a musí ještě zavést relevantní legislativu EU, tvrzení novin popřelo.

Tato tvrzení byla popřena i britským ministerstvem zahraničí. „Zatímco ministr zahraničí nevyloučil v budoucnu žádnou možnost, Británie syrské opozici zbraně nedodávala,“ řekl mluvčí. „To by bylo jasným porušením současného zbrojního embarga EU.“

Podle chorvatských novin šly první dodávky tureckými nákladními letadly, ale většina z nich byla prováděna Jordanian International Air Cargo, jejíž ruské Iljušiny byly v posledních měsících pozorovány pravidelně na letišti v Záhřebu.

Toto letecké zásobování staršími, avšak účinnými jugoslávskými zbraněmi řeší obavy západu, a obzvláště Turecka a Spojených států, které chtějí, aby byli ozbrojenci lépe vyzbrojeni, aby mohli vyhnat Assadův režim, ale bojí se, aby se ultramoderní zbraně nedostaly do rukou džihádistů a kurdské PKK.

Nicméně pan Higgins nedávno zveřejnil videa, ve kterých jsou vidět chorvatské zbraně v rukou džihádistické skupiny Ahrar al-Sham.

Ačkoliv je považována za nepřátelskou vůči Západu, bojuje věrně s dalšími jednotkami Syrské svobodné armády, považovanými za přijatelné příjemce zbraní.

Exposed: US and Europe in Major Airlift of Arms to Syrian Rebels Through Zagreb vyšel 9. března na informationclearinghouse.info. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 11.3.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.