Boj o ruskou centrální banku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/02/5376-boj-o-ruskou-centralni-banku.htm

V Rusku probíhá boj o změnu vedení a celkové orientace ruské Centrální banky. Putin se snaží obměnit vedoucí tým a nahradit jej lidmi v čele se Sergejem Gazyjevem, který je poradcem prezidenta a akademikem ruské akademie věd. Nejde o nic menšího, jak se uvádí na serveru Oko planety, než aby ruská CB přestala být pobočkou amerického FED a začala emitovat rubly podle nových zásad, které by byly v souladu se zájmy Ruské federace.

Ve výsledku by Rusko dosáhlo postavení podobného charakteru, který má dnes jako jedna z posledních zemí v rámci světového finančního systému např. Írán, zbavilo by se kontroly finančních oligarchů na Wall Street a získalo v tomto ohledu suverenitu.

Liberálové v Rusku, kteří jsou spojenci Západu a západního finančního systému, tomu budou jakýmikoliv prostředky bránit a to s podporou zahraničních sil, neboť to je mj. jeden z jejich úkolů. Liberálové mají silné pozice v Medveděvově vládě, část bankéřů, odborníků a průmyslníků, kterým se nelíbí probíhající koloniální měnová politika vůči Rusku a jsou pro provedení změn ve vedení a fungování CB podporuje naopak Putina.

Tento proces je sice na první pohled nenápadný, určitě méně než ruská přítomnost ve Středomoří v souvislosti se syrskou krizí, ale podle mě je to jedna z nejdůležitějších začínajících akcí na světové šachovnici. Pokud by se záměr podařil, jednalo by se zřejmě o zásadní obrat ve vývoji světového finančního systému.

Článek byl publikován 25.2.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.