Prezident Klaus se vyjádřil k útoku na Irák

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/03/536-prezident-klaus-se-vyjadril-k-utoku-na-irak.htm

Vladimír Stwora

V článku Jak vidím tuto válku uveřejněném v iDnes 25.3. se prezident Klaus vyjádřil k probíhající americko-britské "osvobozovací akci" v Iráku.

Cituji vybrané pasáže.

"Představa, že Američané bojují v Iráku kvůli ropě, je směšná a [Václav Klaus]naivní. Spojené státy na irácké ropě závislé nejsou, a jestli obchod s ropou něco potřebuje, pak ze všeho nejvíce stabilitu a klid v oblastech ropných nalezišť. "

O kousek dále:

"Ale představa zastánců útoku na Irák, že lze demokracii zavést vojenskou silou, je pro mne jako z jiného vesmíru. To není žádný protiamerický postoj.

Já jsem ve své podstatě velmi proamerický, resp. americkou společnost, její styl života i její optimistický pragmatismus velmi oceňující, ale i ve Spojených státech vede o tuto válku i pravice zásadní spor.

Její nemalá část s vojenským řešením nesouhlasí a tvrdí, že prezident Bush v této zahraničněpolitické aktivitě porušuje a nabourává konzervativní ideály svobodné Ameriky.

A to už vůbec nemluvím o problémech, do nichž se mezinárodní společenství dostane po skončení války, tedy při pokusu o vytváření nového Iráku podle západního střihu.

Demokracii lze podporovat i inspirovat, ale nelze ji nadiktovat, tím méně vojenskou silou.

A nejen to. Pokud se tento model vývozu demokracie má stát normou, kdo bude jeho dalším objektem? A kdo bude seznam zemí vytvářet? A kde to všechno skončí?

Bude to pak ještě ten svobodný svět, o který usilujeme a jehož ideály jsou také nebo dokonce převážně americkými ideály? Neumím detailně posoudit aktuální nebezpečí vyplývající z možného či pravděpodobného iráckého vlastnictví zbraní hromadného ničení."

Ponechávám bez komentáře.

Článek byl publikován 25.3.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.