Reakce na článek "Co s cikány"

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2013/02/5355-reakce-na-clanek-co-s-cikany.htm

Vladan Kocián

Dobrý den pane Stwora,

nejdříve vám musím poděkovat za vaše stránky. Otevírám si je pravidelně a dívám se i na jiné pohledy.  Ano,  byly to vaše stránky,  co mi otevřely oči ohledně společnosti a boje za svá práva. Pak jsem začal vyhledávat i jiné a došlo k dalšímu  posunu. Nechci,  abyste bral následující  text  jako urážku ega nebo něco podobného. Není to předmětem. Naopak, vážím si vás a vím, že i vy se někde posouváte.

A teď k věci. Sto lidí, sto názorů, že. Dle vašich stránek a dopisovatelů  jste pravicoví liberalisté. Opět připomínám nic proti vám. Zastáváte hodnoty, to je správné. Jste silně orientovaní na materiálněprávní politiku, ale já vám chci předložit i jiný pohled.  Moc se mi nelíbil názor pana autora v článku „Co s cikány?“  Nejsem jejich zastáncem, ale ani odpůrcem. Tito lidé naopak na rozdíl od nás umí žít!  Já sám to neumím. Jsem jen novodobým otrokem.

Nemluví pak ze spousty lidí jen závist, nad cikánskou ideologií života? Umět se smát i v této zatraceně těžké době? Víte sám, co dokáží média. A pak co udělají s lidmi, co by vlastně chtěli změnu, ale ve skutečnosti neví, jakou. Stačí trocha rozsévání, co mají druzí a co využívají,  a sklizňoví jedinci ztratí okamžitě z výšky svého ega zábrany, že oni na to dřou. Ale ve skutečnosti: Kdo má právo určovat, kolik stojí lidská práce a za co zaplatit? Ano, za co zaplatit! Já se totiž pohybuji ve sférách, kdy je běžné za práci nezaplatit. A co mám dělat? Obrátit se na soud? Jo, mí známí to udělali. Vlastní hospodu, vzor hospodské činnosti, snaží se každým ohledem. Samozřejmě vždy jen v mezích norem a zákonů. Před třemi lety chtěli přistavět skladové prostory a garáž. Zadali to podnikateli. Něco jim udělal, základy a začátek nosných stěn, do kterých však teče. Díky svahu je složitá sanace. Budovu si nakonec majitel dostavěl sám. Proplatil však v začátku peníze na materiál dopředu a tím mu vznikla škoda 90.000,-Kč. Vyhrál soud o tyto peníze. Má to potvrzené i občansko-právním soudem, že mu dotyčný škodu musí splácet. Do dneška neviděl ani korunu. Dneska jsou stejně na hranici krachu. Dělali vše poctivě. Na vině však nejsou cikáni. Víte, jsou to opravdu peníze. Vlastně mě zvedlo ze židle, že ten pán hned myslí v kibucu na peníze. No to je přece základ myšlenky kibucu-neznají peníze a dělí se o vše. Peníze znají jen s komunikací s okolním světem. Druhá věc, co mě mrzí je, že do toho kibucu bych se raději dostal já sám společně s mými známými. No proč bych takovou krásu nechával cikánům. Dělat jen sám na sebe se svými blízkými přáteli a hlavně svobodně žít!

Víte co z toho plyne? Cikáni a jiní podobní jsou jen daň zkaženého ega chamtivosti. Chceš víc peněz? Okrádáš po korunkách z práce druhých lidí? (opravdové práce, ne jen té umělé vytvořené). Vše jen v zájmu, aby tvé děti studovali a koupil sis novou věc! Pak se hold musíš smířit i s parazity sám. Ty parazituješ a sám jsi tankér. Nelze dělat věci totiž polovičatě. Pokud nebudeme spravedlivě dělit zásluhy za skutečně odvedenou práci, pak nemůžeme čekat rovný přístup všech jedinců. Proto kibuc bude fungovat s rovným přístupem a tyto starosti tam mít nebudou (a můžou tam být i cikáni) a tento systém fungovat nebude. Věci jsou prostě jednoduché. Jen je musíme správně nazvat. Příklad. Já si přece jako úředník nemůžu nárokovat za svou práci víc, než člověk, co mi postaví dům /myšleno za stejnou pracovní dobu/. Kdo mi dává to právo? Vy? Ústava? Nebo jen budeme zastávat morální hledisko člověka? Každý se může podívat kolem sebe a zakusit jakoukoliv práci co obnáší.

S pozdravem Vladan Kocián

Článek byl publikován 13.2.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.