Zle matičko, zle

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2013/01/5291-zle-maticko-zle.htm

Po opadnutí předvolební euforie mi to nedá a musím se někomu svěřit se svými dojmy. Ano, volby proběhly bez jediného problému, vše je sečteno a spočítáno a kandidáti do druhého kola jsou zvoleni. Záleží opět na vás, milí voliči, kdo se stane v druhém kole presidentem.

Až potud je to všechno v pořádku, ale neustále, od včerejšího zveřejnění předběžných výsledků mně vrtá hlavou jeden problém.

Jsem normální pracující, je mi přes šedesát a politiku sleduji hlavně proto, že se mi nelíbí rozprodávání a následné zadlužování země, zatěžování obyvatel vyššími daněmi a dozorem státu nade vším. Jsem řidič kamionu, jezdím jen po ČR a když nakládka nebo vykládka proběhne v české firmě tak je to zázrak. Všímáte si, že na průmyslových objektech se stále častěji objevují nápisy For sale?

To, že se dluhy platit nemusí, je jen Paroubkova chiméra. Ano, možná má pravdu, nemusí, ale jen v případě pokud je smaže měnová reforma nebo válka. K tomu ale doufám nechceme dospět.

Poslední vývoj na politické scéně mne nemile překvapil. Je to amnestie, hlasování o důvěře vládě, kdy se vyměnili poslanci, v koalici, strana Peake, která drží vládní většinu a jíž nikdo nevolil, případ Berka, Opencard, církevní restituce, vyřazení Okamury z voleb, kdy Rychetský jako předseda Ústavního soudu nenařídil přepočítání platných - neplatných hlasů, H systém, dlouhodobě bezprávní postupy exekutorů, zvyšování státního dluhu, kdy každý již dlužíme 160 tisíc, podvod se solární energií a mnoho dalšího. Koho to jen trochu zajímá, může mne doplnit.

Na mne to dělá dojem, že smyslem naší politické garnitury je všechno rozprodat nebo rozkrást, (teď je na řadě letiště VH) naplnit si kapsy úplatky a když už nebude kde brát, tak utáhnout opasky nám pracujícím, důchodcům, invalidům a matkám samoživitelkám. Nebo se to už děje?

Podle předvolebních diskusí, hlavně pod zprávami na netu, bylo jasné, že většina voličů požaduje změnu! Tomu také nasvědčovala až nebývale vysoká účast ve volbách, kdy odvolilo o 20 % více, dříve mlčících lidí, a co je podstatné, na nárůstu se podílela hlavně mládež. Výsledkem ale je, že do druhého kola postupují Zeman a Schwarzenberg. Dělá to na mne dojem, že k volbám šli jen nesvéprávní a spokojení voliči nebo to bylo s výsledky.

Pokud jsme chtěli změnu, tak tady bylo několik kandidátů, kteří změnu již svojí osobností nabízeli. Mimo dvou postupujících do druhého kola byla větší či menší naděje, že se ostatní pokusí něco více či méně změnit. Můj kandidát byl Okamura a u něj jsem měl skoro jistotu, že se pokusí udělá i nemožné. Čím aktivnější projev kandidátů byl, tím více se umisťují na konci v procentuelním hodnocení. Třeba takový Franz. Celkem mu věřím. Podmínky nezkaženosti, vzdělanosti a nezávislosti ve své minulosti splňuje. Jak dopadl? No ostuda.

Na druhé straně není ostuda, že jsme v HDP na stejné příčce jako Řecko? Že se tady veřejně a beztrestně rozkrádají fondy EU, a že odhad rozkradených financí se rovná schodku státního rozpočtu, že prošla cílená amnestie pro zloděje a tuneláře včetně privatizace SČ dolů, došlo i podle právníků k rozpadu zákonodárné, soudní a výkonné moci a mnoho dalšího. Myslíte že by nám hodně přitížilo v mezinárodním hodnocení na známce olizovat Avatara a následovat Island? Brali by jste to?

Osobně mám velice vážné výhrady proti Miloši Zemanovi i Karlu Schwarcembergovi. První podepsal s Klausem „Opoziční smlouvu“ a druhý má významnou funkci ve vládě a jak píší sdělovací prostředky, je to, již od vzniku TOP 09 Kalouskův kůň. Víte, kdo vytáhl jeho časopis Respekt z dluhů? Najděte si na Wikipedii. Mimo to oba již překročili produktivní věk se všemi následky na zdraví a způsobu myšlení a ani od jednoho nelze očekávat jakoukoli snahu po změně. Takhle si to ale voliči rozhodně nepředstavovali.

Kdepak asi udělali soudruzi z *** chybu?

Jak prohlásil generalisimus Stalin, při výsledku voleb nezáleží na tom, jak se hlasuje, ale na tom, kdo hlasy počítá.

Představte si ale variantu, že by se do úřadu presidenta dostal pokrokový, nezaujatý, čistý a s politiky a korupcí nezatížený, mimořádně odvážný člověk. Pokud by to přežil (takovému Dubčekovi se to nepodařilo), tak by řada politiků a na ně navázaných korupčníků šla za svá rozhodnutí, která nevratně poškodila tento stát, do tepláků.

Osobně již ale nedávám nám, občanům tohoto, za první republiky výrazně prosperujícího státu, jakoukoli naději, že to bude někdy, třeba výhledově pro naše potomky, lepší a oznamuji, že těmito volbami s konečnou platností světélko na konci tunelu definitivně zhaslo.

Sám se s tím ale nějak nedokáži vyrovnat. Nevím, buď emigrovat (není kam, zbývá snad jen Afrika) nebo zmizet ze světa a v hlubokém lese si vykopat zemljanku a živit se lovem bez jakéhokoli kontaktu se státem. Pokud máte jiné, lepší řešení tak mi prosím poraďte.

Děkuji všem za názory a rady,

Libor z Kostelce.

Článek byl publikován 14.1.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.