Nicolas Sarkozy přijal od Muammara Kaddáfího 50 milionů euro v hotovosti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/01/5281-nicolas-sarkozy-prijal-od-muammara-kaddafiho-50-milionu-euro-v-hotovosti.htm

Existují zdokumentované důkazy, že bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijal od zavražděného libyjského diktátora Muammara Kaddáfího více než 50 milionů euro, sdělili francouzskému soudci.

S tímto tvrzením, které dnes uniklo na veřejnost, přišel těsně před vánocemi v Libanonu narozený podnikatel Ziad Takieddine, který byl zprostředkovatelem pro legální – a údajně i nelegální – obchody mezi Francií a Středním východem po 20 let.

Jako rozšíření tvrzení, se kterými již přišli synové pana Kaddáfího a francouzská investigativní stránka, řekl pan Takieddine vyšetřujícímu soudci, že mu může předložit písemné důkazy, že první prezidentská kampaň pana Sarkozyho v letech 2006-7 byla „hojně“ financována Tripolisem. Platby, řekl, pokračovaly i poté, co se pan Sarkozy stal prezidentem.

Uvedl, že celkem přesáhly ilegální platby panu Sarkozymu poskytnuté synem pana Kaddáfího Saif al-Islamem 50 milionů euro a byly ukončeny těsně před pádem libyjského režimu – částečně díky francouzským a britským bombardováním – v r. 2011.

Tvrzení pana Takieddine byla dnes zdroji blízkými panu Sarkozymu odmítnuta jako „pobuřující“ a „sobecká“. Vloni prezident Sarkozy odsoudil podobné tvrzení investigativní stránky Mediapart jako „groteskní“.

Samotný libanonský podnikatel je formálně vyšetřován kvůli údajnému organizování a dostávání ilegálních úplatků při obchodech se zbraněmi za více než dvacet let. Dnes připustil, že jeho obvinění proti panu Sarkozymu byla součástí navržené dohody s francouzským soudním systémem.

Novinám Le Parisien řekl, že je připraven předložit vyšetřovatelům důkazy o finančních dohodách Kaddáfího se Sarkozym, pokud bude zahájeno soudní vyšetřování financování francouzských politiků Libyí. To znamená, že se pokouší minimalizovat obvinění proti sobě, sahající až do r. 1993, tím, že přichází nebo opětovně přichází s obviněními, která jsou čerstvějšího data a explozivnější.

„Ano, Libye financovala Sarkozyho,“ řekl pan Takieddine Le Parisien.

Tato tvrzení, jakkoliv mohou být sobecká, jsou však pro pana Sarkozyho hluboce nepříjemná. Pan Takieddine má mnoho let úzké obchodní a osobní vztahy s řadou pravo-středových politiků, včetně bývalého prezidentova přítele z dětství Brice Hortefeuxe, jeho blízkého spojence a bývalého ministra vnitra Claude Gueant a současného šéfa strany pana Sarkozyho Jeana-Francois Copé. Je o něm také známo, že hrál významnou roli v jednáních pana Sarkozyho s panem Kaddáfím, aby se dosáhlo osvobození bulharských sester uvězněných v Libyi v r. 2007.

Pan Sarkozy již čelí dalším obviněním, že jeho strana – možná bez jeho vědomí – brala ilegální volební příspěvky od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourt, v r. 2007. Minulý měsíc byly jeho oficiální výpovědi ohledně neúspěšné loňské volební kampaně, ve které usiloval o znovuzvolení, odmítnuty dozorem kampaně.

Obvinění z nezákonných obchodů s panem Kaddáfím jsou pro bývalého francouzského prezidenta obzvláště citlivá. Spolu s premiérem Davidem Cameronem organizoval a vedl mezinárodní podporu libyjské opozici, což nakonec vedlo v říjnu 2011 k pádu Kaddáfího a jeho smrti.

Předtím však Sarkozy zmátl mnoho vlastních stoupenců tím, že připravil pro Kaddáfího patolízalskou a zářnou státní návštěvu ve Francii, v prosinci 2007. Později vyplavalo na povrch, že byla podepsána mezi Francií a Libyí řada kontraktů, včetně smlouvy na dodání špionážního vybavení libyjským tajným službám.

Pan Takieddine je formálně vyšetřován kvůli řadě údajných zločinů, včetně braní ilegálních úplatků u smluv na dodávky francouzských zbraní do Pákistánu a Saudské Arábie, v letech 1993-95. Na setkání 19. prosince, kde byla tato obvinění probírána se soudcem Renaude van Ruymbeke, pan Takieddine nabídl, že francouzský soudní systém nasměruje k písemným důkazům o úplatcích poskytnutých panu Sarkozymu na kampaň v r. 2007. Řekl, že proběhla řada setkání, aby se v letech 2006-2007 zorganizovaly platby mezi panem Gueantem, tehdejším šéfem personálu pana Sarkozyho, a soukromým tajemníkem pana Kaddáfího Bashirem Salehem.

Písemné doklady o těchto setkáních, řekl pan Takieddine soudci, byly předány bývalému libyjskému premiérovi Al Baghdadi al-Mahmoudhi. Po libyjské revoluci (haha – p.p.) požádal pan Mahmoudhi o azyl ve Francii a neoficiálně ho dostal. Nedávno se vrátil do Tripolisu, když opustil Francii poté, co pan Sarkozy vloni v prezidentských volbách prohrál.

Nicolas Sarkozy DID take $50 million of Muammar Gaddafi's cash, French judge is told vyšel 2. ledna na refreshingnews99.blogspot.in. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 9.1.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.