Kde zbabělec zastává úřad, vládne zlo

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/03/528-kde-zbabelec-zastava-urad-vladne-zlo.htm

Paul V. Rafferty

Svět je nebezpečným místem k životu. Ne proto, že lidé jsou zlí, ale proto, že ti ostatní proti tomu nic nedělají. (Albert Enisten)

George Bush - věrný svým kovbojským způsobům - dal Saddamu Husseinovi ultimátum 48 hodin. Nepodřídí-li se irácký prezident, Spojené státy osvobodí irácký lid - tím, že ho - zničí.

Bushova administrativa často vyjádřila pohrdání mezinárodním právem a opakovaně vyhlásila, že se OSN stane irelevantním, nebude-li se chovat dle svých norem.

Bohužel, generální tajemník OSN se podřídil Bushovým normám a přispěl tak k pocitům, že OSN je skutečně irelevantním.

V otřesné zradě všech principů a zásad, které tvoří OSN, nařídil stažení pracovníků OSN z Iráku. Možná někteří řeknou, že Annanovou povinností je chránit životy pracovníků OSN - a je to pravda. Ale především je jeho povinností udržovat a podporovat chartu OSN.

Tato charta začíná takto:

[OSN]

My, lidé Spojených národů, rozhodnuti

- ušetřit budoucí generace před pohromami války, která nám už dvakrát v našich životech přinesla nepopsatelnou bolest,

- k posílení víry v základní lidská práva, v lidskou důstojnost a cenu člověka, v rovnost mužů a žen, národů velkých a malých,

- k utvoření podmínek, ve kterých bude udržováno právo a respekt k závazkům vzniklým ze smluv a dalších zdrojů mezinárodního práva,

- k prosazování sociálního zlepšení a lepšího životního standardu ve svobodě,

PRO TYTO VĚCI

- k praktikování tolerance a společného života v míru jako dobří sousedé,

- ke spojení našich sil k udržení mezinárodního míru a bezpečnosti

- k akceptování principů a zavedení mechanismů, že vojenská síla by neměla být použita ve společném zájmu

- pro promoci ekonomických a sociálních výdobytků pro všechny lidi,

ROZHODLI JSME SE SPOJIT NAŠE ÚSILÍ K DOSAŽENÍ TĚCHTO CÍLŮ.

- V této souvislosti se sešli pověření představitelé našich vlád v San Franciscu, aby souhlasili s prezentací Charty OSN a založili mezinárodní společenství pod jménem Spojené národy. http://www.un.org/aboutun/charter/

Nyní je použitá vojenská moc proti poraženému národu, navíc ohrožovaným "šokem a bázní", před zbraněmi určenými k masivním ztrátám na lidských životech - jasný válečný zločin.

Obě země, Irák i Spojené státy jsou členy OSN. Existují-li mezi členy OSN rozbroje, pak místem sporu je Mezinárodní soud - nikoliv válečné zákopy!

Možná na to generální tajemník zapomněl. Možná bychom si my ostatní měli připomenout, že to byla také jeho váhavost a nerozhodnost, která přispěla k masakrům v Rwandě v roce 1994. (http://www.rwanda.net/english/News/090801/article090801.htm, http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/evil/etc/slaughter.html)

A tak zatímco členové OSN začali opouštět Irák, skupina mužů a žen Iráckého mírového týmu se s nimi rozloučila. Tito oddaní lidé zůstávají. (http://www.iraqpeaceteam.org/pages/PR_IPT_Bye_UN_3-12-03.html, http://www.bristolfoe.org.uk/wildfire/

Rovněž tak i mnoho velvyslanectví zůstává v Bagdádu otevřeno, včetně papežské Nunciatury.

Z pozice generálního tajemníka OSN mohl Kofi Annan požadovat, aby veškerý personál OSN zůstal na svých místech. V jeho pravomoci je rovněž svolání schůzky Bezpečnostní rady, kde by se mohlo rozhodnout o případné mírové misi v Iráku k ochraně inspektorů OSN.

Namísto toho Kofi Annan podlehl hrozbám nezvoleného prezidenta Spojených států, kterému jde o ovládnutí Středního východu.

Článek When Cowards are in Office, Evil Rules byl uveřejněn 17.3. na U.N. Observer

Článek byl publikován 18.3.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.