FSA nadále září jako mrtvá hvězda

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/01/5274-fsa-nadale-zari-jako-mrtva-hvezda.htm

Thierry Meyssan

Zatímco francouzský tisk vytrvale stále oznamuje „bezprostřední pád“ Sýrie a „útěk Bashara al-Assada“, realita na zemi se zcela změnila. Ačkoliv chaos zamořuje většinu území, „osvobozené zóny“ se rozplynuly jako sníh na slunci. Připravená o své základní body nemá FSA žádné vyhlídky, zatímco Washington a Moskva jsou odhodlány odpískat konec hry.

Odpočítávání započalo. Jakmile bude nová Obamova vláda potvrzena senátem, předloží Radě bezpečnosti mírový plán pro Sýrii. Ačkoliv z právního hlediska je prezident Obama svým nástupcem, jeho bývalá vláda je zodpovědná pouze za řízení stávajících záležitostí a nemůže přijímat žádnou velkou iniciativu. Z politického hlediska Obama nedokázal reagovat, když, uprostřed prezidentské volební kampaně, někteří jeho kolegové sabotovali Ženevské dohody. Ale přistoupil k obecnému velkému úklidu ihned po oznámení jeho znovuzvolení. Podle očekávání generál David Petraeus, architekt války proti Sýrii, upadl do pasti, která na něj byla připravena, a byl nucen rezignovat. Dle očekávání bylo proti NATO a šéfům protiraketové obrany – nepřátelským vůči dohodě s Ruskem – zahájeno vyšetřování kvůli korupci a bylo jim nařízeno mlčet. Rovněž dle očekávání byla ministryně zahraničí Hitlary Clinton vyřazena ze hry. Pouze zvolená metoda jejího odstranění byla překvapením: vážná zdravotní příhoda, po které upadla do komatu.

Mezitím se věci pohnuly v OSN. Sekce pro mírotvorné operace (DPKO) podepsala s CSTO v září memorandum. V říjnu monitorovala manévry CSTO v Kazachstánu, které simulovaly nasazení „modrých baretů“ v Sýrii. V prosinci DPKO předvolala vojenské zástupce stálých členů Rady bezpečnosti, aby je spravila o způsobu, jakým může být nasazení provedeno. Navzdory svému odporu vůči řešení se Francouzi a Britové podvolili přání Spojených států.

Nicméně Francie se pokusila použít společného zvláštního představitele OSN a Ligy arabských států Lakhdara Brahimiho, aby dosáhla úpravy Ženevského mírového plánu v souladu s námitkami, které vznesla 30 června. Nakonec se Brahimi pečlivě vyhnul zaujetí postoje a místo toho se zaměstnal rozesíláním zpráv mezi různými stranami konfliktu.

Pravdou je, že na zemi má navrch syrská vláda. Vojenská situace se obrátila. Francouzi přestali zmiňovat „osvobozené zóny“, které toužili ovládat prostřednictvím mandátu OSN. Tyto oblasti se neustále zmenšovaly, a ty, které ještě zůstaly, jsou v rukou pochybných salafistů. Jednotky FSA dostaly příkaz opustit své pozice a přeskupit se kolem hlavního města na konečný útok. Contras doufali, že zmobilizují palestinské uprchlíky, převážně sunitské muslimy, proti mezikonfesnímu syrskému režimu stejně, jako se klan Hariri v Libanonu pokusil vyburcovat sunitské Palestince v uprchlickém táboře Nahr el-Bared proti šíitskému Hizballahu. A stejně jako v Libanonu se tento záměr nezdařil, protože Palestinci velmi dobře vědí, kdo jsou jejich přátelé a kdo skutečně bojuje za osvobození jejich země. Konkrétně v poslední 8-denní izraelské válce proti Gaze to byly íránské a syrské zbraně, které sehrály podstatnou roli, zatímco monarchie Zálivu nehnuly prstem.

Jisté elementy v Hamas, loajální Khaledu Meshaalovi a financované Katarem, otevřely brány tábora Yarmouk několika stovkám bojovníků Fronty na ochranu Levantu (syrsko-libanonské odnože al-Kejdy), také napojené na Katar. Ti bojovali především proti členům Lidové fronty osvobození Palestiny – hlavní velitelství (PFLP-GC). Prostřednictvím SMS syrská vláda požádala 180,000 obyvatel tábora o co nejrychlejší vyklizení prostor a nabídla jim dočasné ubytování v hotelích, školách a tělocvičnách Damašku. Někteří dali přednost odchodu do Libanonu. Další den syrská armáda na tábor zaútočila těžkým dělostřelectvem a dostala ho opět pod kontrolu. 14 palestinských organizací pak podepsalo dohodu prohlašující tábor za „neutrální zónu“. Bojovníci FSA se stáhli a obnovili svoji válku proti Sýrii v okolní krajině, zatímco civilisté se vrátili do svých domovů. Našli zničený tábor, kde byly školy a nemocnice systematicky zničeny.

Ze strategického hlediska již válka skončila: FSA přišla o podporu lidí, které se jistou dobu těšila, a již nemá šanci dosáhnout vítězství. Evropané si stále myslí, že mohou nahradit režim tím, že uplatí vrcholové představitele a přivodí puč, ale zjišťují, že to bude s FSA nemožné. Contras nadále přichází do země, ale příliv peněz a zbraní vysychá. Většina mezinárodní podpory byla zastavena, ačkoliv následky za bojišti zatím patrné nejsou, stejně jako hvězda může dále svítit ještě dlouho po své smrti.

Spojené státy se jasně rozhodly obrátit list a FSA obětovat. Dávají ji nesmyslné pokyny, které vedou Contras na smrt. Minulý měsíc jich byly zabity tisíce. Mezitím ve Washingtonu Národní rada pro rozvědku oznámila, že „mezinárodní džihádismus“ brzy zmizí. Další spojenci Spojených států by se nyní měli zamyslet, jestli tato nová rovnice neznamená, že budou obětováni i oni.

The FSA continues to shine like a dead star vyšel 29. prosince na voltairenet.org. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 5.1.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.