Autobusy v USA jsou vybaveny kamerami a mikrofony

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/pocitace/2012/12/5255-autobusy-v-usa-jsou-vybaveny-kamerami-a-mikrofony.htm

Kim Zetter

Dopravní úřady ve městech po celé zemi v tichosti instalují šmírovací systémy vybavené mikrofony do veřejných autobusů, které jim poskytnou možnost zaznamenávat a ukládat soukromé konverzace, jak uvádí dokumenty získané zpravodajskými agenturami.

Tyto systémy jsou instalovány v San Franciscu, Baltimore a dalších městech, kdy je to v některých případech financováno i ministerstvem bezpečnosti otčiny, jak uvedl Daily, který obdržel kopie kontraktů, požadavků na dodání, specifikací a dalších dokumentů.

[kamery v autobusech]

Použití tohoto vybavení vyvolává vážné obavy z odposlechů bez soudních příkazů, obzvláště proto, že záznamy o cestujících by mohly získat a použít agentury pro vynucování práva.

Také to vyvolává otázky ohledně bezpečnosti, protože na IP audio-video systémy se lze napojit na dálku prostřednictvím vestavěného internetového serveru (.pdf) a lze to zkombinovat s GPS údaji a sledovat pohyb autobusů a cestujících po celém městě.

Šmírovací systém RoadRecorder 7000, který je propagován pro použití ve veřejných autobusech, se skládá z IP kamery s vysokým rozlišením a audio záznamového systému, který lze konfigurovat na dálku prostřednictvím vestavěného internetového serveru.

Podle prospektu systému RoadRecorder 7000 vyráběného SafetyVision (.pdf) „lze dálkovou konektivitu s RoadRecorder 7000 NVR uskutečnit prostřednictvím portu Gigabit Ethernet, nebo vestavěného 3G modemu. Masivní programový ekosystém, včetně sledování vozidel LiveTrax a zařízení pro streamování videa, v kombinaci s centrálním řídícím systémem SafetyNet, umožňuje oprávněným uživatelům prověřovat zdravotní statut, vytvářet upozornění, sledovat vozidla, zautomatizovat vkládání událostí a mnohem více“.

[Schéma]

Systémy používají kabely nebo WiFi, aby spárovaly audio konverzace s obrázky videa, a vytvořily synchronizované záznamy. Audio a video lze monitorovat v reálném čase, ale tyto záznamy jsou také ukládány ve vozidle v zařízeních podobných černé skříňce, obecně po 30 dnů, pro pozdější přístupy. Obecně je v autobusu nainstalováno čtyři až šest kamer s mikrofony, včetně jedné blízko řidiče, a jedné na venkovní straně autobusu.

K městům, která systémy nainstalovala nebo podnikla kroky k jejich získání, patří San Francisco v Kalifornii, Eugene v Oregonu, Traverse City v Michiganu, Columbus v Ohiu, Baltimore v Marylandu, Hartford v Connecticutu a Athens v Georgii.

Dopravní úřady San Franciska nedávno schválily kontrakt ve výši 5,9 milionů dolarů na instalaci audio šmírovacího systému v 357 autobusech a vybraných trolejbusech, který je plně hrazen z grantu od DHS. Součástí kontraktu je možnost rozšířit vybavení do dalších 600 vozů.

Concord v New Hampshire také použil část ekonomického stimulačního grantu ve výši 1,2 dolarů na instalaci svého nového video/audio šmírovacího systému v autobusech, jak uvedl Daily.

Dopravní úředníci říkají, že tyto systémy pomohou zlepšit bezpečnost cestujících a řidičů a řešit stížnosti. Ale expert na soukromí a bezpečnost Ashkan Soltani Daily řekl, že audio záznam lze snadno doplnit o systémy rozpoznávání tváře nebo technologii rozpoznávání zvuků, a použít to pro identifikaci cestujících na záznamech.

V Eugene v Oregonu Daly zjistil, že dopravní úředníci požadovali mikrofony, které jsou schopné „dostat jasné konverzace z hluku dalších hlasů, větru, provozu, stěračů a motorů na pozadí“ a také chtěli nejméně pět audio kanálů po celém autobusu, které by byly „spárovány s obrázky z jedné nebo více kamer a zaznamenány synchronně pro simultánní přehrávání“.

V r. 2009 dopravní úředníci v Baltimore v Marylandu stáhli plán na instalování mikrofonů v autobusech v tomto městě poté, co si skupiny za občanské svobody stěžovaly, že tyto systémy porušují zákony o odposlechu a ústavní ochranu před ilegálním prohledáváním a konfiskací. Dopravní úřady požádaly vrchního státního zástupce, aby posoudil, jestli tyto systémy zákony o odposlechu porušují. Poté, co vrchní státní zástupce rozhodl, že varovné nápisy informující cestující o šmírování mohou pomoct v boji proti jakýmkoliv právním protestům, dopravní úředníci se svými plány minulý měsíc zatlačili a oznámili instalování audio záznamového systému v 10 veřejných autobusech. Město plánuje tento systém namontovat do dalších nejméně 340 autobusů.

Článek byl publikován 21.12.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.