Američtí vojenští kontraktoři školí syrské vzbouřence v používání chemických zbraní

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/12/5253-americti-vojensti-kontraktori-skoli-syrske-vzbourence-vpouzivani-chemickych-zbrani.htm

John Glaser

USA a někteří jejich evropští spojenci „používají vojenské kontraktory (alias žoldáky – p.p.) pro výcvik ozbrojenců v tom, jak zajišťovat zásoby chemických zbraní v Sýrii“, jak uvedl „vysoký americký představitel a několik vysokých diplomatů“, uvádí CNN.

USA financovaný výcvik probíhá v Sýrii, jakož i v sousedním Turecku a Jordánsku, a „jeho součástí je, jak monitorovat a zajišťovat zásoby a jak zacházet se zbraněmi a materiály“, jak uvedla CNN.

Minulý týden začal Washington varovat před možností, že syrský prezident Bashar al-Assad může použít své zásoby chemických zbraní proti ozbrojeným vzbouřencům, pokoušejícím se svrhnout jeho režim.

Ale vrcholoví syrští představitelé vehementně popřeli, že by se něco takového mohlo někdy stát, a zdá se být zjevným, že američtí představitelé se méně obávají toho, že by Assad použil chemické zbraně, ale více možnosti, že by se jich mohli zmocnit islámští džihádisté bojující za syrskou opozici.

Islámští extremisté tvoří převážnou část bojovníků ozbrojenců, a představiteli Washingtonu je to široce uznáváno. Skutečně, ministerstvo zahraničí nedávno označilo Jabhat a-Nusra, jednu z nejprominentnějších syrských ozbrojeneckých frakcí, za globální teroristickou organizaci.

Americké rozhodnutí najmout si nikomu se nezodpovídající vojenské kontraktory na výcvik syrských ozbrojenců s cílem naučit je zacházet s chemickými zbraněmi je nebezpečně nezodpovědné, do extrému, obzvláště vzhledem k tomu, jak neschopný zatím Washington byl v zajišťování, že pomoc a zbraně, které jim poskytují spojenci ze států Zálivu, dostanou jen důvěryhodní sekulární vzbouřenci.

Také to podporuje obvinění, se kterými nedávno přišlo syrské ministerstvo zahraničí, že USA pracují na propagandistické konstrukci, že syrský režim použil nebo se chystá použít chemické zbraně.

„Americká vláda předešlý rok neustále pracovala na rozjetí kampaně obviňování, že Sýrie by mohla v současné krizi použít chemické zbraně,“ napsalo syrské ministerstvo zahraničí v dopisech generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi.

„Co vyvolává ohledně těchto zpráv šířených médii naše vážné obavy je, že některé země podporující terorismus a teroristy mohou poskytovat ozbrojeným teroristickým skupinám chemické zbraně a tvrdit, že to byla syrská vláda, které je použila,“ uvádí se v dopisu.

US Defense Contractors Training Syrian Rebels to Handle Chemical Weapons vyšel 10. prosince na antiwar.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 20.12.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.