V Sýrii je také ropa

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/12/5245-v-syrii-je-take-ropa.htm

Ministerstvo pro ropu a minerální zdroje oznámilo, že důkazy ukazují na přítomnost velkého množství břidlicové ropy v regionu Aleppo Khanasser, odhadovaného na 37 miliard tun, o tloušťce vrstev až 240 metrů, obsahujících kvalitní ropu s nízkým obsahem síry.

Inženýr Sufian Allaw, ministr pro ropu a minerální zdroje, během své cesty na místo výzkumného projektu, jihovýchodně od Aleppo, dnes řekl, že břidlicové písky, které pokrývají oblast více než 150 kilometrů čtverečních v první fázi, a plocha by mohla být dále rozšířena, obsahují v různém poměru organické materiály, použitelné pro výrobu energie, v ropném a stavebním průmyslu, pro výrobu cementu a zpevňování cest, které mohou znamenat výrazný ekonomický přínos.

Allaw vysvětlil, že zde budou provedeny vrty, vyzval k pokračování a rozšíření prací, neboť v této oblasti je převážně nezemědělská půda a není obydlená, takže práce na nalezišti nezpůsobují žádné problémy prostředí a voda pro projekt může být čerpána z řeky Eufrat.

Ministr dodal, že v současné době byly dokončeny průzkumné práce první fáze projektu, jehož součástí je 48 studní, z kterých 23 studní se táhne podélně v intervalech 2 km a práce na zbývajících 25 započnou příští rok. Poukázal na to, že toto stanoviště poskytne nejlepší indikátory ohledně tloušťky a obsahu ropy v břidlicích a o ekonomické vhodnosti investic.

Vyzval ke zintenzivnění úsilí na vrtných pracích a ke zvýšení počtu vrtů, aby se dosáhlo většího objemu a bylo možné se přesunout do dalších oblastí a projekt mohl být dokončen. Zdůraznil, že podle studie je tato oblast v Sýrii tím nejlepším místem pro těžbu břidlicové ropy. A pak informoval o vrtných operacích a odebíraných vzorcích.

Hlavní geolog projektu Munir Rayhan informoval o pokroku u prací na nalezišti a všechny pracovníky o technickém průzkumu a geologických studiích, vrtání, chemických analýzách a přítomnosti břidlic, a zmínil důležitost projektu pro přístup k energii, kdy těžba a investice přispějí k dosažení komplexního rozvoje.

Zdroje Hlavní správy geologie a minerálních zdrojů uvedly, že břidlicová ropa má za rostoucí poptávky po energii velký význam, a vláda se snaží hledat alternativní zdroje ropy, aby zajistila požadavky rozvojových projektů v oblasti energie v Sýrii z dlouhodobého hlediska.

Vzhledem k významu existence velkých zásob břidlicové ropy na syrském území bude možné vyplnit energetickou strategii pokrýt rozvojové projekty Hlavní správy geologie a minerálních zdrojů energeticky. Počáteční práce v oblasti Khanasser jihovýchodně od Aleppo ukázaly, že vzorky obsahují slušný podíl ropy, v rozmezí 9,6-9,7%, a její výhřevnost dosahuje více než 6452 j/g, jak uvádí výsledky analýzy provedené v estonských laboratořích. A lze očekávat, že její zásoby mohou dosahovat miliard tun.

Na základě těchto výsledků vytvořila Nadace strategický plán pro vyhodnocení těchto materiálů a přípravy investic, které mají proběhnout v polovině r. 2012. Z řady faktů vyplývá, že výroba elektřiny z břidlicové ropy je ekonomická, a elektrárny s uzavřeným koloběhem vody spalující tuto ropu nepotřebují další dodávky vody, oproti zařízením na destilaci ropy.

Co se týká prostředí, vápník obsažený v břidlicové ropě reaguje se sírou a vytváří sádru, čímž se dramaticky snižuje znečištění, zatímco průmysl by mohl mít prospěch z velkého množství popele vznikajícího při vypalování cementu, konkrétně co se týká surovin potřebných pro tento průmysl v místě. Břidlicové písky obsahují vysoký podíl ropy a geotermální energie, čímž břidlicová ropa a její využití v Sýrii nabylo na významu, obzvláště když se porovnaly výsledky studií u břidlicové ropy v Jordánsku, Palestině, Maroku a Číně.

Průzkumné a přípravné práce na tomto projektu započaly v posledním čtvrtletí 2008.

Článek byl publikován 14.12.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.