Tři tisíce amerických vojáků se tajně vrací do Iráku přes Kuvajt

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/12/5240-tri-tisice-americkych-vojaku-se-tajne-vraci-do-iraku-pres-kuvajt.htm

Přes 3 000 amerických vojáků se tajně vrátilo do Iráku přes Kuvajt. Příčinou je nedávný vývoj v Sýrii a severním Iráku. Oznámila to íránská agentura Press TV. Podle jejího zpravodaje američtí vojáci tajně vstoupili do Iráku v několika fázích a jsou většinou umístěni v Baládu v provincii Saláh ud-Dín a na letecké základně Asad v provincii Anbár.

Podle těchto zpráv by se tak do Iráku mohlo postupně dostat až 17 000 amerických vojáků.

Všechny americké jednotky opustily Irák do konce roku 2011, po devíti letech okupace, jak to bylo v r. 2008 dohodnuto v bilaterální americko-irácké smlouvě. Washington se rozhodl stáhnout všechny své vojáky z Iráku poté, co Bagdád odmítl poskytnout zbývajícím Američanům právní imunitu. Washington tvrdí, že současná americká vojenská přítomnost v Iráku je nyní pouhých 157 vojáků provádějících školení na americkém velvyslanectví v Bagdádu, a malý kontingent mariňáků chránících ambasádu.

Američany vedené síly napadly Irák v roce 2003 a svrhly Saddáma Husajna pod záminkou, že má zbraně hromadného ničení. Ale žádné zbraně hromadného ničení nebyly nikdy objeveny. Na vrcholu Američany vedené operace bylo v Iráku 170 000 amerických vojáků a více než 500 základen. V důsledku americké invaze a okupace byl podle na kalifornské investigativní organizace Project Censored zabit více než 1 000 000 Iráčanů.

3,000 US troops secretly return to Iraq via Kuwait vyšel 9. prosince na Presstv.com. Překlad Petr Cironis.

Článek byl publikován 12.12.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.