Šmírování v Austrálii se vymklo kontrole

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/12/5229-smirovani-v-australii-se-vymklo-kontrole.htm

Přístup k soukromým datům ze strany australských agentur pro vynucování práva a vládních agentur se zvýšil o 20% -- a bez jakéhokoliv právního zplnomocnění. Australané mají 26krát větší pravděpodobnost, že budou šmírováni, než lidé v ostatních zemích, uvádí místní média.

Takovým způsobem státní struktury pronikly do soukromých informací vloni více než 300,000krát – či 5,800krát každý týden, ukazují údaje federálního Úřadu vrchního státního zástupce.

[ilustrační foto]

K těmto datům patří informace o telefonních a internetových účtech, podrobnosti o příchozích a odchozích hovorech, údaje o přístupových místech u telefonů a internetu, jakož i vše, co souvisí s navštívenými IP adresami, uvádí Sydney Morning Herald (SMH).

Australská média uvádí, že každá vládní agentura a organizace používá nashromážděné telekomunikační údaje, a patří k nim i Australská komise pro zločin, Australská komise pro cenné papíry a investice, Australský daňový úřad, orgány zdravotní péče a australská pošta.

Policie Nového Jižního Walesu (NSW) se stala největším uživatelem soukromých dat, s 103,824 oprávněními k přístupu během loňského roku – což je třetina veškerých informací, na které vztáhly ruku bezpečnostní složky.

Tyto zprávy vyvolaly obrovské pobouření veřejnosti, kdy australský senátor za zelené Scott Ludlam SMH řekl: „To jsou osobní údaje stovek tisíc, vskutku milionů Australanů, a zdá se, že téměř každý ve vládě je může dostat.“

Řekl, že tento krok demonstruje, že stávající režim přístupu k údajům se „vymkl kontrole“ a vytvořil rámec pro „šmírovací stát“.

Tato zpráva se objevila v době, kdy federální vláda navrhuje ještě širší šmírovací pravomoci, včetně minimálně dvouletého ukládání poskytovateli telefonních a internetových služeb – což je opatření, které způsobuje veřejnou kontroverzi.

Prezident místní Rady pro občanské svobody v NSW Cameron Murphy Australian Financial Review řekl, že podle statistik jsou současné návrhy na zvýšení šmírovacích pravomocí policie a ukládání telefonických a internetových dat po dva roky či více něčím větším, než jen „rybářskou expedicí“.

„Je ohromující a naprosto pobuřující, že dochází k tak velkému odchytu dat,“ řekl Murphy. „To, co se děje nyní, je prováděno jako záležitost prvotního postupu, a nikoliv jako záležitost poslední možnosti.“

Statistiky nashromážděné radou demonstrují, že Australané mají 26krát větší pravděpodobnost, že budou šmírováni, než lidé ve srovnatelných zemích.

Nicméně mluvčí vrchního státního zástupce Nicola Roxon uvedla, že „tyto nové statistiky ukazují, že pravomoci pro zachycování telefonátů a šmírování hrají ještě větší roli pro policii, takže může úspěšně sledovat únosce, vrahy a organizované zločince“.

Ludlam, na druhou stranu, vylíčil, co by mělo toto rozšíření doprovázet.

„Je povinností národně-bezpečnostního vyšetřovacího orgánu parlamentu, aby doporučil zavedení nějaké formy právního zplnomocnění, a aby došlo k revizi a snížení počtu vládních agentur, které mohou mít přístup k údajům o osobní komunikaci milionů Australanů,“ řekl.

Australian surveillance ‘out of control’: 20% increase in 1 year vyšel 3. prosince na rt.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 6.12.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.