Představitelé Izraele používají podvodné obrázky, aby ospravedlnili bombardování nemocnic v Gaze

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/11/5210-predstavitele-izraele-pouzivaji-podvodne-obrazky-aby-ospravedlnili-bombardovani-nemocnic-v-gaze.htm

Když Izrael přistoupil k útočení na civilní infrastrukturu v pásmu Gazy ve čtvrtém dnu agrese, která začala, když 14. listopadu porušil příměří, a povolává zálohy před možnou pozemní invazí, rozšiřují představitelé Izraele obrázky, které mají, zdá se, ospravedlnit bombardování nemocnic a zdravotnických zařízení v Gaze.

Na obrázku zveřejněném izraelskou armádou je falešná nemocniční cedule, která údajně ukazuje, že vůdci Hamasu se ukrývají pod nemocnicemi a skladují tam zbraně.

Ofir Gendelman, oficiální mluvčí izraelského premiéra, rozesílal po Tweeteru tentýž obrázek v arabštině.

Izraelské útoky na nemocnice během operace „Lité olovo“

Během operace „Lité olovo“ při svém barbarském útoku na Gazu v letech 2008-2009 Izrael široce útočil na nemocnice a zdravotnická zařízení. Jak poznamenala zpráva Evropské organizace pro rozvoj a práva v r. 2009:

Prověření 122 zdravotnických zařízení v Gaze Světovou zdravotnickou organizací odhalilo, že 48% z nich bylo během útoku poškozeno nebo zničeno: 15 nemocnic a 41 zdravotnických center primární péče bylo částečně poškozeno; dvě zdravotnická střediska primární péče byla zničena; a 29 ambulancí bylo částečně poškozeno nebo zničeno.

A během invaze 2008-2009, jak informovala Electronic Intifada, zabili izraelští vojáci 16 zdravotních záchranářů, čtyři za den. Dalších 57 jich bylo raněno.

Vyšetřovatelé OSN nenašli žádné důkazy, které by podpořily tvrzení Izraele

OSN nařízení Goldstoneova zpráva zkoumala tvrzení Izraele. Na straně 142 tato zpráva uvádí, že Izraelci prohlašovali, že:

„Hamas systematicky používal zdravotnická zařízení, vozidla a uniformy jako krytí pro teroristické operace, jako jasné porušení zákonů ozbrojeného konfliktu. Patřilo sem rozsáhlé používání sanitek s ochrannou značkou Červeného kříže a půlměsíce… a používání nemocnic a zdravotnické infrastruktury jako centrál, situačních místností, velících středisek a úkrytů.“

Vyšetřovací komise zkoumala tvrzení Izraele u několika nemocnic, které Izrael bombardoval, například nemocnice al-Quds v Tal el-Hawa, která byla zasažena izraelskými granáty s bílým fosforem a výkonnými výbušninami.

Prověřovala také chabou povahu „důkazů“ uváděných Izraelem. V případě nemocnice al-Shifa ve městě Gaza to byl „rozhovor s „aktivistou Hamasu“ zajatým Izraelem a článek italských novin, který zakládal toto tvrzení na jediném anonymním zdroji“.

„Na základě vyšetřování, které bylo provedeno,“ uvádí Goldstoneova zpráva, „Mise nenašla žádné důkazy na podporu tvrzení, se kterými přicházela izraelská vláda.“

A podobně nebyly nalezeny žádné důkazy na podporu tvrzení Izraele, že sanitky byly zneužívány, naopak byla nalezena spousta důkazů tato tvrzení popírající. Izraelec Magen David Adom, z ICRC, dokonce vyšetřovatelům OSN řekl, že „pro přepravu zbraní a munice nebyly používány žádné sanitky PRCS (Společnosti palestinského Červeného půlměsíce)… a že k žádnému zneužití znaku PRCS nedošlo“ (str. 144).

V krátkosti, Izrael nikdy nepředložil žádné věrohodné důkazy na podporu svých tvrzení, a přesto nadále produkuje propagandu, jako výše uvedená „nemocniční cedule“, aby ospravedlnil skutečné zločiny proti již tak křehkému zdravotnickému systému v Gaze.

Jak hluboko dokážete ještě klesnout?

Israeli officials use fake graphic to justify bombing Gaza hospitals vyšel 17. listopadu na electronicintifada.net. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 20.11.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.