Vzepřela se izraelská armáda premiérovi Netanyahu?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/11/5198-vzeprela-se-izraelska-armada-premierovi-netanyahu.htm

Samuel Burke

Tento týden hýbe Izraelem senzační příběh – izraelská armáda se údajně vzepřela příkazům svého hlavního velitele, premiéra Benjamina Netanyahu.

Přední izraelská novinářka Ilana Dayan informuje, že Netanyahu nařídil svým ozbrojeným silám připravit útok na íránská jaderná zařízení již téměř před dvěma roky. Příběh Dayan dokumentuje, že jak šéf armády, tak šéf Mossadu odmítli Netanyahuův rozkaz splnit.

V rozhovoru pro CNN ve čtvrtek Dayan řekla, že tyto informace přišly od představitelů, kteří byli s Netanyahuem v místnosti během této konverzace, během setkání izraelských ministrů.

„Stalo se to v r. 2010 a znenadání, právě když byli ve dveřích, kdy náčelník generálního štábu (izraelských ozbrojených sil), tehdy Gabi Ashkenazi, a šéf Mossadu, Meir Dagan, dostali od premiéra Netanyahu rozkaz provést mobilizaci před útokem a být připraveni zaútočit na Írán.“

Dayan řekla, že věří, že to bylo nejtěsněji, kdy byl Izrael útoku na Írán, ale dramatické rozpory mezi armádním a politickým vedením tomu zabránily.

„Na jedné straně máte premiéra Netanyahu s hlubokým přesvědčením… a na druhé straně máte generální štáb a šéfa Mossadu, kteří odvážně bijí na poplach a říkají: „Chlapi, tohle není nyní to pravé. A pokud provedete tuto mobilizaci před útokem, je to křiklavé; může nás to dostat do války.

Izraelský zástupce ministra zahraničí Danny Ayalon, který se CNN mluvil rovněž ve čtvrtek, některé části zprávy Dayan ani nepotvrdil, ani nepopřel.

Zatímco Ayalon naznačoval, že rozkaz premiéra Netanyahu existoval, zmínil se o neshodách mezi Netanyahu a armádou.

„Izrael je demokracie. A ačkoliv máme velmi tvrdohlavé velení… jsme velmi hrdí, že mohou velmi svobodně projevovat své názory,“ řekl Ayalon. „Ale nakonec je to vrchní velitel… kdo činí rozhodnutí. Ale samotný fakt, že se nic nestalo, znamená, že vrchní velitel v Izraeli rozkaz nevydal.“

Co svět nyní říká Obamovi

Tón Izraele u otázky íránského jaderného programu se, zdá se, po Obamově znovuzvolení v úterý velmi rychle změnil.

Náměstek ministra zahraničí přišel s tím, co lze popsat pouze jako hlasitý souhlas s jednáním s Íránem ze strany Obamovy vlády.

Ayalon CNN řekl, že navzdory minulým neshodám s Obamovou vládou kvůli Íránu „si myslím, že dnes můžeme bezpečně říct, že jsme velmi na stejné straně a budeme pokračovat v následování vedení USA“.

Ale Izrael ne vždy říkal, že se bude držet Obamova vedení. Izraelská novinářka Dayan říká, že Ayalonovy komentáře poskytnuté CNN jsou v silném rozporu s tím, co řekl Netanyahu pár dní před Obamovým znovuzvolením.

„Netanyahu velmi, velmi jasně řekl, že pokud to Spojené státy neudělají, budeme to muset udělat sami.“

Dayan nyní věří, že Izrael posunul u Íránu termín až na jaro 2013.

Íránský velvyslanec v OSN, Mohammad Khazaee, zareagoval na zprávu v programu Dayan dopisem Radě bezpečnosti, ve kterém uvedl: „Islámská republika Írán vyjadřuje svůj silný protest a odsouzení takového provokativního, nezaručeného a nezodpovědného výroku premiéra izraelského režimu. Rád bych zdůraznil, že Islámská republika Írán nikdy neměla v úmyslu jakýkoliv útok na jakoukoliv jinou zemi.

Did the Israeli military defy PM Netanyahu? vyšel 9. listopadu na blogs.cnn.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 12.11.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.