Izraelská armáda spáchala další masakr v palestinském táboře Žabálija

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/03/519-izraelska-armada-spachala-dalsi-masakr-v-palestinskem-tabore-zabalija.htm

Z tiskové obdoby vysílání katarské televize al-Džazíra přeložila Jana Malá.

40 tanků a obrněných vozů, podporovaných vrtulníky přepadly v noci palestinský tábor Žabálija na severu Gazy a nechaly za sebou 11 mrtvých, více jak 130 raněných, z nich 30 velmi těžce. Mezi nimi je 25 dětí mladších 15 let a 4 žurnalisté z agentury Reuters, kteří byli zasaženi střepinami hřebíkových střel, jeden z nich, fotograf Ahmad Žád je v ohrožení života.

[Aktuální snímek k článku]Ředitel nemocnice v Gaze Muaawija Abu Husnejn řekl, že tanky použily tříštivé, hřebíkové a zápalné střely, což zvýšilo počet úmrtí. Dodal, že většina zásahů u 11ti obětí byla přímá a mířená do horní poloviny těla.

Okupační armáda při tomto nočním přepadu zničila infrastrukturu města, zbořila elektrické sloupy, zničila telefonní spoje, vodovodní potrubí a kanalizaci, rozbagrovala cesty a ulice, ničíla [Snímek ze Zabalija]auta a vykopala na hlavní silnici do města hluboký příkop

Abdel Aziz Ar-Rantisi, z vedení Hnutí islámského odporu (Hamás) v Gaze, potvrdil v rozhovoru pro al-Džazíra, že Palestinci z hnutí odporu dokázali dnes ráno poškodit 10 izraelských tanků při jejich stahování z Žabálije. Řekl, že Izraelci spáchali na okolostojících civilistech masakr.

Bezpečnostní a zdravotní zdroje oznámily, že tanky při [Aktuální snímek z místa]odsunu začaly odstřelovat skupinu lidi, v níž byli žurnalisti, požárníci, pohotovostní zdravotníci a civilisti, následkem toho je 18 obětí. Dva padlí požárníci předtím hasili požár obydleného tříposchoďového domu, který byl zasažen zápalnou střelou z izraelského tanku. Ředitel Civilní obrany, vrchní komisař Omar Ášůr řekl novinářům, že okupační jednotky zabránily příjezdu požárního vozu, z děla na něj vystřelily, tím vyřadily tento vůz z provozu a jeden požárník z posádky v něm zemřel.

Palestinská vláda odsoudila přepad Žabalíje, zabití a zranění desítek civilistů a masakr, nazvala to hnusným zločinem. [Trosky palestinského domu]Ministr místní palestinské vlády Sáib Aaríqát nazval tuto pomstychtiou operaci, provedenou izraelskou vládou na nevinných a izolovaných obyvatelích tohoto městečka, za zločiny války. Označil izraelskou vládu za plně odpovědnou za tento zločin proti civilistům. Je přesvědčen, že Izrael bude pokračovat v eskalaci, s cílem úplné okupace celého pásma Gazy a Západního břehu a zničení Palestinské samosprávy. Požaduje okamžitý zásah mezinárodního společenství a vyslání mezinárodních sil na ochranu Palestinců.


Doplnění vydavatele

Tato akce je zřejmě odvetou za včerejší útok ze strany Palestinců. Cituji z článku v iDnes ze 7.3.: Dva Palestinci převlečení za studenty židovského semináře pronikli do osady Kirjat Arba na západním břehu Jordánu. Zastřelili tři obyvatele a osm dalších zranili. Sami pak i s dvěma společníky padli v přestřelce s izraelskými vojáky.

Dnešní noviny (8.3.) referují o jiné odvetě Židů. Raketa (vyrobena hádejte kde) usmrtila jednoho z vůdců Hamas Ibráhíma Makadmá a další tři vyšší - co napsat? důstojníky? pracovníky? dobrovolníky? teroristy? - dosaďte si sami podle vlastní preference. Opět cituji z iDnes: Izraelský vrtulník Apache vypálil podle palestinských svědků nejméně jednu raketu na automobil, v němž jel Makadmá se svými společníky. Všichni čtyři palestinští radikálové zahynuli v troskách vozu. Dalších šest lidí bylo zraněno.

Všimněte si, prosím: izraelský vrtulník Apache... Od kdy Izraelci vyrábějí vrtulníky Apache, nevíte? Divím se, že nenapsali "pokojně letící izraelský vrtulník Apache...byl drze napaden vůdci Hamas jedoucími v automobilu... atd. Jistě už víte, jak se takové zprávy dělají.

Kupodivu, noviny nereferují o masakru v Žabalíje, jak nám to poslala paní Malá. Že by šlo jen lokální zprávu?

Článek byl publikován 8.3.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.