Ztrácím trpělivost se svými sousedy, pane prezidente!

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/03/518-ztracim-trpelivost-se-svymi-sousedy-pane-prezidente.htm

Terry Jones

Jsem opravdu potěšen a povzbuzen posledními důvody George Bushe pro vybombardování Iráku. Ztrácí trpělivost. Já také!

Už nějakou dobu mně leze na nervy pan Johnson, který bydlí na stejné ulici o několik domů dál. On a pan Patel, majitel krámku se zdravou výživou. Oba se na mě tak divně dívají. Jsem si jistý, že pan Johnson chystá něco ošklivého, jen jsem zatím nebyl schopen odhalit co. Ve snaze na to přijít, jsem se už několikrát potloukal kolem jeho domu, ale marně. Není to důkaz, jak dobře to skrývá? A takhle prohnaně se ke mně chová.

A co se pana Patela týče -, neptejte se, jak jsem se to dozvěděl, je to z velmi dobrých zdrojů - on je ve skutečnosti Hromadným Vrahem. Roznesl jsem v naší ulici letáky, ve kterých jsem varoval sousedy, že nezareagujeme-li první, bude nás vraždit jednoho po druhém.

Někteří sousedé se mne ptají, mám-li o tom důkaz, proč neuvědomím policii? Ale to je prostě nesmysl. Policie bude požadovat, abych své tvrzení o jeho zločinech doložil.

Začnou s nekonečnou byrokracií, budou malicherně uvažovat o tom, zda je správné preventivně na něj udeřit a pan Johnson mezitím v tichosti dokončí svůj plán na mé zničení, zatímco pan Patel bude dál tajně vraždit lidi. A protože jsem jediný na této ulici, kdo je dostatečně vyzbrojen, zřejmě se budu muset postarat o udržení míru sám. Až donedávná to bylo poněkud problematické. Ale teď mně pan Bush jasně vysvětlil, že jediné, co musím udělat, je ztratit trpělivost, a pak mohu dělat cokoliv chci!

Podívejme se na to zpříma, pane Bushi: pečlivě promyšlená politika proti Iráku je jedinou možností, jak zajistit mezinárodní mír a bezpečnost. Jistá cesta, jak zastavíme muslimské fundamentalisty a vražedné bombové útoky, namířené proti Spojeným státům a Británii, je vybombardovat několik muslimských zemí, které nás nikdy neohrožovaly.

To je důvod, proč chci vyhodit do vzduchu garáž pana Johnsona a zabít jeho ženu a děti. Udeřit první! To ho naučí! Pak nám dá pokoj a přestane civět způsobem, který je naprosto neakceptovatelný.

Pan Bush jasně řekl, že pro rozhodnutí vybombardovat Irák mu stačí vědět, že Saddam je opravdu zlý člověk a má zbraně hromadného ničení - co na tom, že je nikdo nemůže najít? Jsem si jistý, že mé důvody k zabití manželky a dětí pana Johnsona jsou stejně dobré, jako důvody pana Bushe k bombardování Iráku.

Dlouhodobým cílem pana Bushe je postarat se o to, aby byl svět bezpečným místem. Dosáhne toho eliminací 'zlých zemí' a 'terorismu'. Tohle je opravdu chytrá dlouhodobá politika, jenže jak vůbec poznáme, že jsme toho už dosáhli? Jak bude pan Bush vědět, že zlikvidoval všechny teroristy? Až bude každý jednotlivý terorista mrtev? Problém je v tom, že terorista se stane teroristou teprve když spáchá akt teroru. Většina známých teroristů a bombových sebevrahů se vlastně eliminovala sama. V tom případě musíme brát v úvahu možné teroristy. To jsou vlastně ti, které je nutno zlikvidovat.

Hodlá tedy pan Bush zabít každého, jen trošku možného budoucího teroristu? A nevede jediná možná cesta k dosažení tohoto cíle k zabití každého muslimského fundamentalisty? Jenže pak je nutno počítat s možností, že někteří umírnění muslimové mohou konvertovat k fundamentalistům. Nebylo by tedy, pane Bushi, nejjistější jednoduše zlikvidovat všechny muslimy?

Ten stejný problém je v naší ulici. Pan Johnson a pan Patel jsou jenom špičkou ledovce. Na naší ulici žije kromě nich nejméně tucet jiných sousedů, kteří se mi nelíbí, a kteří se - řekněme si to upřímně - dívají tak nějak divně. Nikdo nebude bezpečný, dokud je všechny nezlikviduji.

Manželka říká, že to přeháním, ale snadno jsem ji umlčel použitím stejné logiky, jako prezident Spojených států. To ji vzalo všechny argumenty.

Stejně jako pan prezident, i já jsem už ztratil trpělivost, a je-li to dostatečným důvodem pro prezidenta, je to jistě také dostatečným důvodem pro mne. Dávám celé ulici dva týdny - ne, 10 dnů, aby všichni přišli a vydali mi všechny své společníky, meziplanetární únosce, galaktické psance a organizátory mezihvězdného terorismu. A nepřijdou-li pěkně v míru a nepoděkují-li hezky nahlas, vybombarduji celou ulici k dosažení nového království.

Má to stejnou logiku jako to, co navrhuje pan Bush, jediný rozdíl je v tom, že má snaha zničí toliko jednu ulici.

Článek I'm losing patience with my neighbours, Mr Bush byl uveřejněn v britských Observer 26. ledna.

Článek byl publikován 7.3.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.