Spotřebitelé v JAR prosadili nový zákon o označování geneticky modifikovaných potravin

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/10/5154-spotrebitele-v-jar-prosadili-novy-zakon-o-oznacovani-geneticky-modifikovanych-potravin.htm

Anne Sewell

Africké centrum pro biologickou bezpečnost hlásí, že jihoafričtí spotřebitelé právě dosáhli tvrdě vybojované vítězství za označování geneticky modifikovaných potravin.

GM plodiny jsou pěstováné v Jižní Africe od roku 1999. Nicméně většina spotřebitelů netuší, že jejich základní potraviny, kukuřice (nebo zrno), byly geneticky modifikované. GM sója a bavlna jsou také pěstováné v Jižní Africe a velké množství potravin na regálech supermarketů nyní obsahuje geneticky modifikované přísady nebo suroviny.

Až teď, potravinářský průmysl v Jižní Africe uznal názor, že stávající GM označovácí zákony nejsou jednoznačné a nevztahují se na zpracované potraviny.

Ve středu, ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo návrh změny zákona pro označování geneticky modifikovaných potravin v Jižní Africe. Podle těchto pozměňovacích návrhů, všechny dovezené nebo lokálně vyrobené potraviny, které obsahují 5% a více geneticky modifikovaných přísad nebo suroviny, musí být nyní označené jako "obsahuje geneticky modifikovaných suroviny".

Ředitel Afrického centra pro biologickou bezpečnost (ACB), Mariam Mayet, blahopřál DTI a ocenil snahu, kterou spotřebitelé prokázali pro své "právo vědět". Mayet uvádí: "Navrhované změny vyjádřují jasný záměr vlády, že potravinářský průmysl nyní musí se zaměřit na potraviny a označovat své výrobky."

Podle Mayeta je nicméně, zklamáním, že tento zákon platí pouze v případě, když potraviny obsahuje 5% nebo více GM. Tato hodnota je údajně založená čistě na komerčních aspektech a ne na nějakých vědeckých důvodech.

SAFeAGE je organizace, která bojovala za povinné označování geneticky modifikovaných potravin a snaží se o prosazení zákona o ochraně spotřebitele. Fahri Hassan řekl, že je "potěšen, že konečně se povedlo udělat to nejlepší pro spotřebitelé a získat "právo vědět", co jedí".

V současné době je návrh změn otevřeny pro vyjádření veřejnost do 9.11.2012. Očekává se, že GM průmysl bude nadále lobovat za oslabení tohoto zákona a dá mnoho protiargumentů, proč jejich výrobky neoznačovat.

South African consumers win GM labelling victory vyšel 11. října na digitaljournal.com. Čtenář Marek P. jej přeložil a původně vložil do rubriky Ve zkratce. Vzhledem jejímu rozsahu jsem z něj udělal článek v hlavní části. Editor.

Článek byl publikován 15.10.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.