Firma L’Oréal pošlapává památku českých panovníků

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/09/5132-firma-loreal-poslapava-pamatku-ceskych-panovniku.htm

Maru

Ve stejném dni, kdy si český národ připomíná českého národního světce, knížete Václava, dupou najatí dělníci v Anežském klášteře v Praze v kapli Panny Marie po náhrobku českého krále Václava I. a připravují reklamní akci firmy La Roche-Posay, divize společnosti L’Oréal. Po celé kapli jsou rozházeny umělohmotné podložky a polystyrénové krychle, podél zdí se staví železná lešení.

Kaple je v tento svátek pro veřejnost uzavřena a kolem hrobu Anežky Přemyslovny jsou rozestavěny reklamní panely na prostředek proti začervenání pleti. Na videu můžete náhrobek vidět v několika prvních vteřinách (video).

Anežský klášter založila Anežka Přemyslovna, dcera Přemysla Otakara I. a sama se také stala jeho první abatyší. Vrcholem stavebního programu se stalo mauzoleum Přemyslovců, určené pro krále Přemysla Otakara II. a jeho rodinu. Vzorem pro stavbu krypty byla před polovinou 13. století přestavba pohřebiště francouzských králů v Saint-Denis. Z kaple Panny Marie se vstupuje půlkruhovou arkádou, na jejíchž hlavicích je vytesáno pět korunovaných hlav králů a královen, do svatyně Salvátora. V kapli a svatyni, v prostorách posvátných pro český národ, jsou uloženy ostatky

Každý národ má svou historii a kořeny, ze kterých vyrůstá. Za znesvěcení jedné z největších českých památek nese zodpovědnost Národní galerie, která Anežský klášter využívá pro svou expozici. Je pochopitelné, že v dnešní době potřebuje získávat finanční prostředky různými cestami, ale zrovna tato instituce by se neměla snížit k nekulturní akci, která implikuje pohrdání historií České republiky.

Prosím, dobře si prohlédněte fotografii kaple Panny Marie s panely La Roche-Posay (fotografie), a zapamatujte si, kam až může zajít honba za ziskem a pohrdání hodnotami.

Svůj názor pak můžete vyjádřit oběma zúčastněným subjektům:

Generální ředitel

Ing. Vladimír Rösel - genreditel@ngprague.cz
NG - palác Kinských (generální ředitelství), Staroměstské nám. 12, 110 15 Praha 1
Tel.(sekretariát) :  222 329 331
Fax (sekretariát) : 222 324 641
http://www.loreal.com/_en/_ww/tools/contact/consumer/index.aspx
L’Oréal ČR s. r. o.
Plzeňská 11
Praha 5
150 00
+420 222 777 111
dotazy@cz.loreal.com

Článek byl publikován 29.9.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.