Bývalý americký prezident Carter: Venezuelský volební systém „nejlepší na světě“

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/09/5123-byvaly-americky-prezident-carter-venezuelsky-volebni-system-nejlepsi-na-svete.htm

Ewan Robertson

Bývalý americký prezident Jimmy Carter tvrdil, že venezuelský volební systém je „nejlepším na světě“ (agentury).

V projevu na výroční akci pro svoji nadaci Carterovo centrum minulý týden v Atlantě tento politik, ze kterého se stal filantrop, uvedl: „Vlastně z 92 voleb, které jsme monitorovali, bych řekl, že volební proces ve Venezuele je nejlepší na světě.

Venezuela vyvinula plně automatizovaný volební systém používající dotykové obrazovky, který nyní používá identifikaci podle otisků prstů a na potvrzení voličovy volby tiskne stvrzenky.

V kontextu monitorování volebních procesů na celém světě, kterým se Carterovo centrum zabývá, se Carter podělil také o svůj názor, že v USA „máme jeden z nejhorších volebních procesů na světě, a je tomu tak téměř výhradně v důsledku nadměrného přílivu peněz,“ řekl, když se zmiňoval o nedostatečné kontrole soukromých darů v kampaních.

S těmito komentáři přišel pouhé tři týdny předtím, než půjdou Venezuelané 7. října k volbám v rámci historických prezidentských voleb, ve kterých socialistický obhajovatel postu Hugo Chavez stojí proti pravičáckému vyzyvateli Henrique Capriles Radonski z koalice Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD).

Chavez Carterovy komentáře uvítal a včera uvedl, že „(Carter) říkal pravdu, protože si to ověřil. Říkáme, že venezuelský volební systém je jedním z nejlepších na světě.

Chavez také uvedl, že s bývalým demokratickým prezidentem vedl včera čtyřicetiminutový rozhovor, a řekl, že Carter, „jak říká Fidel Castro, je mužem cti“. Carterovo centrum nedávno potvrdilo, že na prezidentské volby nevyšle oficiální delegaci, ale možná že jeho představitelé budou proces sledovat individuálně.

Mezitím doprovodná volební delegace Unie jihoamerických zemí (UNASUR) dorazila do Venezuely včera.

Šéf delegace, bývalý argentinský vice-prezident Carlos Alvarez, zmínil, že jde o první volební pozorovací misi UNASUR a že „pro nás je klíčové konsolidovat naše demokracie, protože nás stálo spoustu boje, úsilí a času nastolit v našich zemích demokracii“.

V tiskových komentářích po setkání s představiteli venezuelské Národní volební rady (CNE) Alvarez prohlásil, že na základě jeho zkušeností z monitorování voleb v jižní Americe „má Venezuela jeden z nejvyspělejších volebních systémů v regionu a na kontinentu, který zaručuje velkou důvěryhodnost a transparentnost“.

Mezitím tajemník MUD, Ramón Guillermo Aveledo, obvinil včera CNE z „podjatosti“ a řekl, že nedodržuje národní ústavu, ani volební zákony. V rozhovoru pro opoziční televizní stanici Globovision vyjasnil svůj názor, že „my (MUD) důvěřujeme volebnímu systému“, ale že představitelé CNE „preferují“ vládu.

CNE varovala jak MD, tak Chavezovo vedení Carabobo před porušováním volebních pravidel týkajících se uveřejňování výsledků a reklamního prostoru.

Pro-chavezovské zdroje spekulovaly, že opozice plánuje, v pravděpodobném případě Chavezova vítězství, neuznání výsledků CNE. V červenci Chavez a Capriles podepsali dohodu, ve které oba souhlasili uznat výsledky oznámené CNE.

Former US President Carter: Venezuelan Electoral System “Best in the World” vyšel 23. září na Global Research. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 25.9.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.