Filipika proti ódám na Pospíšila

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/07/5030-filipika-protiodam-na-pospisila.htm

Richard Král

Falešné mediální ovace mladé odcházející hvězdě ODS stojí za povšimnutí. Na hodinu odejitý ministr doplatil na vlastní mocenské ambice a zapomněl, že by měl zpívat píseň svých chlebodárců. Je Pospíšil tak reformní a čistý, jak se snaží média fabulovat?

Ministr Pospíšil byl v čele resortu s krátkou přestávkou od roku 2006. Zlepšila se od té doby naše justice? Má někdo pocit, že očista probíhá? Odcházejí neokomunističtí soudci, nebyli Čunek s Pitrem zproštěni obvinění za vysoce podezřelých okolností? Nikoli.

Považovat za symbol nástup spravedlivé, nové a mladé justice Rathovo zatčení, či spíše připravenou mediální popravu, je tristní. Pokud měl chudák Rath v krabici několik milionů, proč paní Bradáčová nenechá zatknout korupční symboly typu Vondry, Bartáka, Kalouska, nebo Fischera?

Stovky lidí vyšly za doprovodu téměř stejného počtu novinářů do ulic, aby v mediální euforii podpořily odcházejícího Pospíšila, miláčka médií a pana skoročistého. Škoda té pupeční šňůry na plzeňského kmotra Jurečka, škoda těch utlumených skandálů s homosexuálními partnery pana ministra a zejm. škoda toho ošklivého zapletení se do celkem hloupého 29 milionového podvodu při koupi zdevastovaného budovy bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Opavsku v roce 2008. Prodávajícím subjektem nebyla církev, ale nastrčená soukromá společnost Ústav Vidnava. a.s. (dnes existující pod názvem B.A.W.R., a.s.) s neprůhlednou vlastnickou strukturou končící v Lichtenštejnsku, které jak známo s českou justicí nespolupracuje, alespoň do doby, než budou zrušeny Benešovy dekrety.

Policie již obvinila nejbližšího Pospíšilova spolupracovníka z Plzně Františka Steinera, bývalého náměstka ministra a také exředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kulu. Není bez zajímavosti, že členy komise doporučující akvizici byla i současná mediální hvězda v boji „proti korupci“ a šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová. Proti policejnímu vyšetřování Pospíšilovy skupiny se světe div se ihned postavily jisté občanské iniciativy, financované většinou českými miliardáři, např. Veřejnost proti korupci (Hana Marvanová), která vydala tiskovou zprávu o „účelovém obvinění na objednávku“. Co je asi nejvíc nepochopitelné a typické pro „pospíšilovskou“ justici, je to, proč nebyl obviněn ministr Pospíšil, který smlouvu podepsal.

Pospíšil se aktivně zapojoval do bojů o moc v justici, když nejprve v únoru 2007 halasně jmenoval do funkce nového šéfa pražského vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampulu, aby s ním poté vedl soudní válku o jeho odvolání. Také díky Pospíšilovi se stal náměstkem Rampuly v dubnu 2007 komunistický prokurátor Grygárek, který se před rokem 1989 specializoval na boj s „vnitřním nepřítelem“ a souzení ideozločinců (v současnosti vede tuto agendu zástupkyně Obvodního státního zastupitelství Praha 1 Zdeňka Galková).

Pospíšil je vše, jen ne bojovník se zlem z televizních obrazovek. Je obratný manipulátor a mediální taktik, technolog moci. Máte pocit, že se naše země od roku 2006, kdy ministr Pospíšil usedl do vlády, změnila k lepšímu? Že naše justice prochází očistnou lázní a spravedlnost se vrací? Pokud ne, není sebemenší důvod bránit politického kariéristu, který dostal za vyučenou od jemu podobných.

Jsou lidé tak hloupí, aby uvěřili, že vidnavské duo Pospíšil + Bradáčová jsou novodobí blaničtí rytíři? Občané demonstrující za návrat hrdinného Pospíšila před houfy televizních kamer by si měli uvědomit, že tím demonstrují také pro výběrovou spravedlnost pro Čunka, za osvobození Pitra a povýšení komunistického prokurátora Grygárka. I to je Pospíšilova justice.

Článek byl publikován 4.7.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.