Syrští vzbouřenci hodlají použít chemické zbraně a obvinit Damašek

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/06/5003-syrsti-vzbourenci-hodlaji-pouzit-chemicke-zbrane-a-obvinit-damasek.htm

Ozbrojená syrská opozice se dostala k chemickým zbraním, které získala z Libye, tvrdí mediální zprávy. Údajně je mají v plánu použít proti civilistům a svalit vinu za tato zvěrstva na režim Bashara al-Assada.

Zpráva DamPress tvrdí, že opoziční skupina vlastnící zbraně je cvičena v jejich používání v Turecku. Žádné další podrobnosti o této údajné konspiraci poskytnuty nebyly.

[Syrští vzbouřenci]

Libyjské zásoby chemických zbraní byly vloni předmětem velkých obav, během občanské války v zemi. Panovaly obavy, že mohou skončit v rukou teroristů a být použity jinde ve světě. Nicméně na rozdíl od libyjských přenosných raket země-vzduch nebyly zveřejněny žádné zprávy o chybějících chemických zbraních.

Sýrie má více chemických zbraní, než Libye. Vojenští experti říkají, že látky v syrském arzenálu jsou také modernější, než to, co vyráběl pro svoji armádu Kaddáfí. Sýrie se rovněž nepřipojila ke Konvenci o chemických zbraních a není povinna oznamovat, jaké chemické zbraně vlastní.

Obvinění z chemického komplotu přišlo několik dní poté, co britský novinář Alex Thomson ze zpravodajského Channel 4 obvinil syrskou opoziční skupinu z toho, že se pokouší zinscenovat, že on a jeho štáb byli zavražděni vládními jednotkami. Řekl, že smrt západního novináře by pro Damašek znamenala špatnou publicitu.

Sýrie upadá zpět do násilností poté, co OSN vyjednaný mírový plán nedokázal přimět vzbouřenecké síly posadit se k jednacímu stolu. Nejhoršími incidenty obnoveného krveprolévání byly dva masakry civilistů ve vesnicích Houla a al-Qubair.

Opozice viní ze zabíjení provládní polovojenské jednotky, zatímco Damašek říká, že oba incidenty byly provokace provedené teroristickými skupinami. Pozorovatelská mise OSN, nasazená v tuto chvíli v Sýrii, nedokázala s jistotou zjistit, kdo tato zvěrstva spáchal.

Konflikt v Sýrii zuří nyní již 15 měsíců a přesný počet mrtvých je obtížné stanovit. OSN odhaduje, že při násilnostech bylo zabito asi 10,000 lidí.

Syrian rebels aim to use chemical weapons, blame Damascus – report vyšel 10. června na RT.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 11.6.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.