Rusko platí dávky do amerického rozpočtu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/05/4978-rusko-plati-davky-do-americkeho-rozpoctu.htm

Sergej Fjodorov

Existuje mnoho základních věcí, kterým se nedostává naprosto žádné pozornosti, ačkoliv mohou být extrémně důležité. Když si vezmete do ruky ruskou bankovku, uvidíte, že na ní stojí: „bankovka Banky Ruska“. Když si vezmete sovětské bankovky, uvidíte, že je na nich napsáno: „státovka“. To znamená, že to není ruský stát, kdo vytváří peníze, které všichni Rusové používají ve svém každodenním dnešním životě. Je to důsledek r. 1991 – doby, kdy zkolaboval Sovětský svaz.

Moderní bankovky jsou v dnešním Rusku vyráběny na základě ústavy, jakož i na základě zákona o centrální bance. Objem výroby dnešních bankovek v Rusku je úměrný objemu nakoupených virtuálních cizích měn (není pravda, jen z části, peníze se vytváří i na základě jiných důvodů, než jen oproti nakoupeným cizoměnovým rezervám. Proto měnová zásoba neodpovídá objemově cizoměnovým rezervám, což by, pokud by autorovo tvrzení bylo pravda, musela – p.p.) Jinými slovy, abyste mohli zaplatit, řekněme, 100 rublovou bankovkou u kasy v supermarketu, zaplatila ruská ekonomika Spojeným státům americkým nominální hodnotu této bankovky (platí pouze pokud byla tato vydána oproti cizoměnovým rezervám (dolarovým), nikoliv natištěna v rámci klasické peněžní zásoby nebo vydána oproti rezervám v jiné měně – takže následující výpočty je nutno o toto upravit a zredukovat – p.p.)

Když si k tomu přidáme strukturu ruských rezerv, obecné systémy platební bilance, úvěrový mechanismus – tj. prvky ekonomické suverenity, které Rusko nemá – pak uvidíme, že dnes platí Rusko USA 200-300 miliard dolarů. Tento objem odpovídá daním, které platí ruští daňoví poplatníci – bez celních poplatků.

Podmíněně platí každý Rus dvoje daně. Jedny jdou do ruského rozpočtu, a druhé – ve stejném objemu – do amerického rozpočtu (není tak docela pravda, nejde o opakované placení, ale o jednorázový „odvod“ ve formě (a na dobu) úložky dolarových rezerv do dolarových aktiv – p.p.) Rusko tyto peníze utratí na inflační mechanismus, protože tyto peníze jsou staženy z ekonomiky (nesmysl, oproti objemu dolarů byly vydány ruble, peníze zůstávají v ekonomice ve stejném objemu rezerv, jen denominovány v domácí měně – p.p.) Proto Rusko nikdy nevyřeší problém s inflací, dokud nevyřeší problém centrální banky. Například Maďarsko se o to pokusilo, ale bylo za to potrestáno.

Rusko v tom není samo, samozřejmě. Amerika porazila mnoho zemí světa. Výše uvedené není specifickým problémem pouze Ruska. To je důvod, proč USA spotřebovávají polovinu světového GDP, protože vybírají dávky od všech, nejen od Ruska.

Autor je Místopředsedou Dumy(Potěš pánbůh, jestli tam mají takové "odborníky").

Russia pays tribute to US budget vyšel 21. května na Pravda.ru. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 24.5.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.