Poprava pro výstrahu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/05/4972-poprava-pro-vystrahu.htm

Richard Král

Média oslavně ryčí, ministr Kalousek blahem chrochtá, Miloslava Němcová předstírá důstojnou státnost. Nikým nemilovaný demokrath Rath skončil překvapivě v base. Že by znamení očisty a deratizace parlamentního chlívku?

Rath nebyl odhalen, ale popraven a obětován. Jeho kati jsou však podobně prohnilí, jako sám Rath. Média sehrála svou roli soudce lynče s obvyklou zuřivostí. Mediální oslava byla bujaře bulvární. Všichni opakovali, že byl přistižen při úplatku. Co na tom, že důkazy možná nejsou a nikdo je neviděl. Všichni víme, že policejní spisy jsou po kauze Čunek spíš komiksovým čtením. S podobnou logikou a neznalostí okolností lze obvinit skoro každého, kdo chodí po ulicích s miliony – třeba takový Bárta by musel na vazbu hned.

Rathovi nezlomila vaz práce policie, ani státního zastupitelství, ale vlastní ješitnost, nenasytnost a neochota se dělit. A nakonec hlavní svědek, který ho udal a je tajným jménem v policejním spisu. Bez něj by policie byla v bodě nula. Sociální demokrathé bohužel ke svému zklamání jméno udavače ve spisu nenašli, ale jeho zjištění je jen otázkou času.

Ústava dostala výprask. Pilotní aplikace čl. 27 odst. 5 Ústavy, podle kterého lze poslance zadržet, jen byl-li dopaden při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté, je značně pochybná. Samotné držení vysokého obnosu peněz na ulici není samo o sobě žádným trestným činem, pokud neexistují jiné důkazy. Výprask dovršili členové  imunitního a mandátového výboru sněmovny. Nechtějí ani nic vidět. Vinen! Vydat! Popravit. Slyšení obviněného? Netřeba.

Zatčení, bleskové zbavení imunity způsobem dosud nevídaným a uvěznění jednoho z čelních politiků největší opoziční strany v zemi nesvědčí o žádné stabilitě nebo očistě, ale spíše o zvyšujících se otřesech politického systému. A panující mediokracii, které je příjemné podlehnout. Vlastní přemýšlení bolí, proč také, když televize řekne, jak to bylo a je.

Pokusy o falešnou oslavu justice působí groteskně. Je to stejná justice, ve které zasedá přes šest set komunistických soudců, justice, která osvobodila Čunka a nedávno dohodla obchod s Paroubkovým nepřítelem státu Pitrem, který půjde na svobodu po obnově procesu.

Nejásejme proto, spíše se ptejme: Kam jsme 22 let po Havlově převratu dospěli? Nejvyšší ústavní demokrathé mají doma desítky milionů, zbraně, zprivatizovali si stát a chodí po nocích s revolvery a krabicemi peněz ulicemi. Když jednoho z desítek jemu podobných lapne po chirurgicky přesném udání policie, média spustí okázalé ovace. Davu byla předhozena oběť. Hon končí. Nebo snad paní Cattani-Bradáčová ve světle kamer navrhne vazbu také Vondrovi, Bartákovi nebo Kalouskovi? Proč Rath a ne Vondra nebo Barták?

A na závěr malé zaveršování neznámého poety:

Kudy chodil,
tudy krath.
Rath,
parlamentní demokrath.

Článek byl publikován 18.5.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.