FDA omezila používání antibiotik u chovných zvířat, po stížnosti aktivisty

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2012/05/4947-fda-omezila-pouzivani-antibiotik-u-chovnych-zvirat-po-stiznosti-aktivisty.htm

Anthony Gucciardi

Silná zdravotnická kampaň přiměla amerického soudce nařídit FDA, aby zrušila schválení používání antibiotik běžně užívaných v krmných produktech pro zvířata, a FDA nyní omezila používání antibiotik v potravinovém řetězci.

Nicméně FDA své schválení používání antibiotik nezrušila zcela, jen farmářům nařídila přestat používat drogy výhradně posilující růst zvířat – a co víc, farmáři dostali k dispozici 3 roky, než začne toto právní opatření platit. Původní návrh byl předložen již v r. 1977 a FDA trvalo desítky let, než poskytla konečnou odpověď.

To znamená, že antibiotika používaná k „léčbě“ nemocí zvířat, či dokonce k „prevenci“ nemocí, budou v rámci těchto pokynů naprosto v pořádku.

Tento výsledek může mít co dělat s dobytkářskými korporacemi, které odmítly připustit, že hromadné drogování zvířat super nemoci vytvářejícími antibiotiky může představovat nějakou skutečnou hrozbu pro veřejnost.

Mnoho aktivistů za práva spotřebitelů, jako Laura Rogers z Pew Campaign on Human Health and Industrial Farming, se obává, že tyto nové pokyny jsou tak široké, že prakticky nemají význam.

„Pokud se mne ptáte, co je největší mezerou, tak je to to, že ponechali příliš manévrovacího prostoru u preventivního používání,“ řekla Rogers. „Ten bude muset být zúžen, aby tato akce měla smysl.“

Asi 80% veškerých antibiotik používaných dnes ve Spojených státech je pumpováno do chovných zvířat, jak uvádí skupiny na obranu zdraví a prostředí ve své žalobě na FDA, týkající se nadměrného používání antibiotik. Právě tato antibiotika přispívají k šíření „super nemocí“, jako silně rezistentní tuberkulózy.

V podstatě kmeny rezistentní tuberkulózy – přímý výsledek nadměrné spotřeby antibiotik – jsou tak závažným problémem, že je to označováno za nový „bílý mor“. Dokonce i členové „Partnerství zastavte TBC“ Světové zdravotnické organizace jsou pobouřeni postupem této člověkem vytvořené nemoci, kdy členka Lucica Ditiu uvedla, že vůči lékům odolná TBC „je čistě člověkem vytvořená nemoc“.

Mimo super virů byla antibiotika také spojována s duševními nemocemi, jako důsledkem narušeného zdraví střev.

FDA Limits Usage of Antibiotics in Livestock After Activist Outcry vyšel 12. dubna na activistpost.com. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 1.5.2012


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.